Poslanci se v září sejdou naposledy. Návrhům, které se nedají stihnout, se již nebudou věnovat

Události ČT: V září se poslanci sejdou naposledy (zdroj: ČT24)

Poslanci se na své poslední řádné schůzi nejspíše vůbec nebudou zabývat návrhy, které do voleb již nemohou stihnout projednat – tedy zákony, které jsou v prvním nebo druhém čtení ani mezinárodními smlouvami v prvním čtení. Ze stovek neprojednaných bodů by tedy měly zbýt jen desítky – zákony ve třetím čtení, smlouvy ve druhém čtení a také předpisy, které do sněmovny vrátil Senát.

Na návrhu programu zářijové řádné schůze Poslanecké sněmovny se ve čtvrtek dohodl její organizační výbor. „Rozhodl o tom, že vyřadíme ze schůze všechny návrhy zákonů v prvním a druhém čtení. Budeme se zabývat zákony, které vrátil nebo zamítl Senát, a potom některými zákony ve třetím čtení, prioritně těmi, které mají šanci projít bez problémů Senátem. Zbytek domluvíme potom na politickém grémiu před začátkem jednání sněmovny,“ upřesnil místopředseda dolní komory Petr Fiala (ODS).

Další místopředseda Tomio Okamura (SPD) dodal, že na programu už nebudou ani volby do orgánů, jako je Rada České televize. „Opět se ukázalo, že tam není politická shoda,“ poznamenal. Podle prvního místopředsedy sněmovny Vojtěcha Filipa (KSČM) se výbor naopak shodl na tom, že by poslanci měli projednat všech dvanáct zákonů vrácených nebo zamítnutých Senátem. „Je to priorita stejně jako třetí čtení zákonů, které pošleme do Senátu,“ podotkl.

Senát vrátil poslancům například novelu zákona o podporovaných zdrojích energie. Horní komoře se nelíbí, že by měla o přiměřenosti podpory rozhodovat vláda nařízením. Poslanci se musí vrátit i k novele silničního zákona, která stanoví přísnější pravidla pro předjíždění cyklistů. Znovu by měli poslanci hlasovat také o novele zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu, která má rozšířit jeho kontrolní působnost. Její osud je však nejistý i proto, že Senát nesouhlasil kromě novely samotné ani se změnou ústavy, která má pro toto rozšíření vytvořit prostor.

Vojtěch Filip považuje za důležité, aby poslanci také projednali státní závěrečný účet za loňský rok, což je podmínka pro to, aby se sněmovna mohla zabývat návrhem rozpočtu na rok následující, byť již nyní je jasné, že rozpočet bude schvalovat až nová sněmovna. Projednávat by se měla také poslanecká novela zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, byť není v závěrečném čtení. Sněmovna by ji ale mohla schvalovat ve zrychleném režimu, tedy v jediném čtení.

Podklad pro jednání organizačního výboru počítal s více než 580 body. Po vyřazení prvních a druhých čtení se ale ze stovek staly desítky. Další ještě mohou přijít po jednání grémia nebo v úvodu samotné schůze. Například podle předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka je důležitá už zmíněná novela EIA, která se týká například dostavby D1 u Přerova. 

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) zase zmínil zákon, který řeší dřívější odchod do penze pro lidi v těžkých profesích. „Zatím jednáme. Některé politické strany vyhrožují vetem,“ zmínil.  

Někteří politici proto zvažují, že by k části zákonů svolali další schůzi. Například SPD má podpisy pro jednání o zpřísnění podmínek pro dávky v hmotné nouzi. Piráti zase chtějí hlavně jednat o střetu zájmů. „My určitě budeme usilovat, aby se úprava střetu zájmů projednala jakýmkoliv způsobem, ať už na řádné nebo mimořádné schůzi,“ uvedl předseda klubu Pirátů Jakub Michálek. 

Dvoutýdenní schůze

Plénum Poslanecké sněmovny se sejde v úterý 14. září, jeho 118. schůze by měla být dvoutýdenní. To, na čem se dohodl organizační výbor, není ještě konečná verze jejího programu, poslanci budou moci navrhovat doplnění nebo naopak vypuštění některých bodů. Místopředseda Okamura nicméně předpokládá, že hlavní bude „prohlasovat ty zákony, které se nezadrhnou v Senátu“. Kdyby horní komora některý ze schválených zákonů zamítla nebo vrátila, již by se k němu neměl kdo vrátit. Nynější Poslanecká sněmovna s volbami zanikne.

Kromě plánované zářijové schůze mají poslanci i řadu restů v podobě čtrnácti schůzí, které nedokončili. Přinejmenším budou muset oficiálně ukončit červencovou 111. schůzi, která skončila předčasně, protože v poslední jednací den se po obědě nesešlo dost poslanců, a sněmovna byla tedy neusnášeníschopná. Formálně je tato schůze přerušena do 14. září.