Policie: Při návštěvě čínského prezidenta jsme chybovali jenom na FAMU

Kontrolní policejní odbor došel k závěru, že policie při návštěvě čínského prezidenta chybovala pouze v okamžiku, kdy na FAMU prověřovala vyvěšené tibetské vlajky. Jiné chyby interní šetření neodhalilo. Zákaz demonstrantům vstoupit na Hradčanské náměstí, kde měl proběhnout předem ohlášený protest, policejní prezident Tomáš Tuhý nepovažuje za nic výjimečného.

Demonstrace Za lidská práva v Číně a za solidaritu s Tibetem se měla uskutečnit 29. března na Hradčanském náměstí, v době, kdy byl na státní návštěvě Česka čínský prezident Si Ťin-pching. Přestože magistrát protest u Hradu povolil, policisté demonstranty odmítli na náměstí vpustit. Podle účastníků policisté uváděli, že náměstí nechal zavřít hradní kancléř Vratislav Mynář, to Hrad ale popřel.

Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka bylo Hradčanské náměstí jen součástí blíže neurčeného „bezpečnostního perimetru“, jenž vzešel z debat mezi prezidentským sekretariátem a policií. Vedení policie právo nevpustit před Hrad demonstranty v minulých dnech opíralo o pražskou, dopravně-inženýrskou vyhlášku o uzavření cest a silnic. Magistrát ovšem demonstraci povolil až poté, co tuto vyhlášku vydal.

Jak to bylo na Hradčanech?

Když se někteří občané dožadovali vstupu na Hradčanské náměstí, už nebylo aktuální, protože samotný svolavatel změnil místo konání. Policie nepostupovala protizákonně a žádná práva porušena nebyla.
Tomáš Tuhý
policejní prezident

Nyní policejní prezident argumentuje tím, že organizátor Tomáš Pikola změnil místo konání do nedalekého parku. „V době, kdy se (demonstranti) dožadovali vstupu na Hradčanské náměstí, nebylo aktuální místo shromáždění, protože ho svolavatel změnil,“ prohlásil Tuhý – a dodal, že Hradčanské náměstí bylo v minulosti uzavřeno i při jiných významných zahraničních návštěvách, takže se nejedná o nic neobvyklého.

 Sám Pikola ale Tuhého tvrzení rozporuje, ještě 29. března ráno počítal s protestem před hradní branou. „V půl jedenácté dopoledne mi pak volala policie, že náměstí je uzavřeno. Ptali se, jestli chceme akci zrušit, nebo ji udělat někde jinde. Až v reakci na to jsme nahlásili přesun do parku, neměli jsme jinou možnost,“ dodal.

Reportér Respektu Jaroslav Spurný, který aktivity tuzemské policie během čínské návštěvy sleduje, v této souvislosti připomíná, že akce měla svolavatelů víc – a že s přesunem musejí souhlasit všichni, přičemž dalších pět dní trvá, než změna nabude právní moci. 

Organizátoři v čele s někdejším předsedou zelených Martinem Bursíkem ostatně napadají policejní postup správní žalobou. „Zamezení ohlášené a nezakázané demonstrace policií bylo nezákonné,“ říká jejich advokát Jan Kalvoda.

obrázek
Zdroj: ČT24
Proslov Miroslava Kalouska po zákazu vstupu na Hradčanské náměstí (zdroj: ČT24)

Policie: FAMU byla chyba

Na FAMU nešlo jednotlivce, ale školu, za kterou se postavila celá pražská akademická půda. Této síle policejní prezident rozumí – a tam se to snaží vysvětlit.
Jaroslav Spurný
reportér Respektu

Ze všech dalších sporných případů (zabavování tibetských vlajek a výzvy k jejich odstranění z oken) policie za chybu považuje jen svou přítomnost na akademické půdě, konkrétně na pražské FAMU, kde dvojice kriminalistů prověřovala vyvěšené tibetské vlajky; himalájskou zemi Čína anektovala v polovině minulého století a považuje ji za svou nezpochybnitelnou součást. 

Podle Tuhého došlo k policejní přítomnosti na filmové fakultě „v důsledku chybné komunikace mezi policisty specializovaného celorepublikového útvaru“ a obvodním ředitelstvím na Praze 1. „Tuto chybu vnímám jako důsledek přílišné horlivosti policisty z celorepublikového útvaru,“ prohlásil.

Dva policisté čelí kvůli případu kárnému řízení. Stále zůstává otázkou, kdo konkrétně k postupu na FAMU vydal pokyn; ví se jen to, že pokyn přišel od policisty z Útvaru kontroly prezidenta. „Nelíbí se mi, že se vede jen kárné řízení. Ti, kteří přikázali policistům jít na FAMU, musí od policie odejít,“ prohlásila poslankyně za ODS Miroslava Němcová. 

Záběry policistů přicházejících na FAMU (zdroj: ČT24)

Odstranění tibetské vlajky naproti prezidentskému hotelu prý bylo v pořádku

Kvůli podobě bezpečnostních opatření při Si Ťin-pchingově návštěvě Prahy dostala policie celkem sedmadvacet podnětů, z toho tři vyhodnotila jako stížnost.

Michaela Hybnerová z policejního odboru vnitřní kontroly uvedla, že se se zabývali čtyřmi konfliktními situacemi, které se staly na Evropské třídě. U odmítnutí opustit prostor šetření zatím neskončilo, u ostatních tří incidentů kontrola nezjistila žádné závadové jednání; týkaly se aktivistů připoutaných ke sloupu veřejného osvětlení, střetu mezi příznivci čínského prezidenta a velikonočními koledníky a zajištění muže s tibetskou vlajkou uprostřed skupiny pročínských aktivistů.

Legitimní byl podle ní i postup při odstranění tibetské vlajky u hotelu Hilton, ve kterém Si Ťin-pching přespával. Pokyn prý dal pracovník Útvaru rychlého nasazení, který zajišťoval bezpečnost objektu. Údjně nehrálo roli, zda byla vlajka tibetská, čínská nebo česká.

Policie: Nebyly instrukce komukoliv stranit

Je třeba mít na zřeteli, že je možné projevovat názory, které budou opačné názorům oficiálně přijímané delegace. Policie by v žádném případě neměla být orgánem, který vyhodnocuje vhodnost, či nevhodnost transparentů či vlajek. Vyvěšení tibetské vlajky není žádným přestupkem.
Písemná policejní instruktáž
pro návštěvu čínského prezidenta (z 20. března)

Na tiskové konferenci, kde policie své zásahy bilancovala, totéž zaznělo i od velitele „čínské operace“ a náměstka policejního prezidenta Martina Vondráška. V řeči před novináři vyvracel, že by policie měla zadání komukoliv stranit, a nechal přehrát i záznam instruktáže policejních důstojníků před Si Ťin-pchingovým příletem. V něm mimo jiné uvádí: „Byl bych hrozně nerad, aby kterýkoliv policista v návalu horlivosti, přemíry odpovědnosti reagoval tak, že bude porušovat naše zákony, aby někde nevisela tibetská vlajka.“

Obdobně hovořil i Tuhý, upozornil na to, že čínský prezident do Prahy přiletěl za jiné bezpečnostní situace – v době, kdy česká vláda zvýšila riziko ohrožení kvůli teroristickým útokům na bruselském letišti a kdy se výrazně zvýšil počet pyrotechnických výjezdů v rámci Prahy. „Žádný stát by si nedovolil podcenit návštěvu jakéhokoliv státníka,“ prohlásil.

Chovanec: Nestavme policii proti vlastnímu národu

Nemyslím si, že vyvěšení tibetské vlajky z okna ohrožuje bezpečnost kohokoliv tak, aby to policie vůbec musela řešit.
Bohuslav Sobotka
český premiér

Premiér Bohuslav Sobotka ocenil, že se policisté za incident na FAMU omluvili, a doufá, že se něco podobného už opakovat nebude. Tuhého mužů se během sněmovních interpelací zastal i ministr vnitra Milan Chovanec. „Jsem přesvědčen o tom, že policie jako celek neselhala,“ prohlásil – a také on upozornil na zvýšené bezpečnostní riziko, ve kterém momentálně Evropa i Česko žijí.

Zároveň varoval před zbytečnou stigmatizací policistů. „Snaha stavět policii proti vlastnímu národu znamená, že si to každý jeden policista vztahuje na sebe, a byl bych v takových konstatováních velice opatrný,“ prohlásil.

Lidovecký poslanec Ivan Gabal nicméně upozorňuje na to, že čínská návštěva měla dva aspekty: ten bezpečnostní, kde policie nesporně provedla dobrou práci, a potom aspekt politický. „V tomto ohledu v řadě občanů zůstal oprávněný a trpký pocit, že neměli dostatečný prostor srozumitelně ukázat svoje odlišné názory a ukázat je přímo čínskému představiteli,“ uvedl ve vysílání ČT24.

Ještě kritičtější je potom předseda TOP 09 Miroslav Kalousek – jeden z těch, kterým se koncem března nepodařilo dostat před Pražský hrad. „Policejní tisková konference byla bohužel jen snůškou trapných výmluv a vědomých lží,“ poznamenal v Tweetu.

Peripetie čínské návštěvy ovšem policejní tiskovou konferencí nekončí; případnými policejními pochybeními se bude příští týden zabývat mimořádná sněmovní schůze, probíhá také šetření pražských žalobců i Generální inspekce bezpečnostních sborů. A jak potvrdil Chovanec, GIBS vyšetřuje i policisty, kteří jsou podezřelí, že na Vinohradech zadrželi a poté slovně i fyzicky napadli mladého studenta. Kritizoval je právě za bezpečnostní opatření kvůli čínskému prezidentovi.