Čínské dozvuky. Bursík chystá žalobu za blokovanou demonstraci

Martin Bursík a Kateřina Jacques, které policie spolu s dalšími demonstranty odmítala při návštěvě čínského prezidenta vpustit na ohlášený protest na Hradčanském náměstí, podají správní žalobu. Uvedli to zástupci organizací, jež se na protibetské manifestaci podílely. Policie podle nich svým postupem porušila ústavně zaručené právo na shromažďování.

Desítka organizací chtěla minulé úterý během návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga protestovat proti porušování lidských práv v Číně. Pro demonstraci si zamluvili Hradčanské náměstí. Policie ale náměstí pro chodce i vozidla z bezpečnostních důvodů uzavřela a demonstranty na něj těžkooděnci nevpustili.

„Žalobu se rozhodli podat svolavatelé té demonstrace na Hradčanském náměstí, to jest Martin Bursík a Kateřina Jacques,“ informoval advokát Jan Kalvoda. Podstatou žaloby podle něj bude, že ohlášená demonstrace může být zakázána do tří dnů od ohlášení. Magistrát a policie podle něj udělaly „prastarou, hloupou, estébáckou“ fintu, když na místě vyhlásily kvůli ochraně ústavních činitelů dopravní omezení.

Policie se po demonstraci bránila, že o uzavření Hradčanského náměstí bylo rozhodnuto už 21. března. „Uvedený prostor tak přestal být po tuto dobu veřejným prostranstvím, a svolavatel se tak nemohl dovolávat svého práva konat zde shromáždění,“ řekla pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová. Policie je podle ní oprávněna při zajišťování bezpečnosti osob omezit vstup do určitých prostor.

Proslov Miroslava Kalouska po zákazu vstupu na Hradčanském náměstí (zdroj: ČT24)

Bursík: Totálně neprofesionální policie

Podle Bursíka se policisté u Hradčanského náměstí chovali „pasivně agresivně“ a „totálně neprofesionálně“ a vypadali, že chtějí vyprovokovat konflikt. „Rozhodli jsme se zažalovat stát, zažalovat establishment, podat žalobu a domáhat se právní cestou našich práv, protože někdo nese faktickou odpovědnost za toto zneužití moci, někdo nese politickou odpovědnost – a tito lidé by se za to měli zodpovídat,“ prohlásil. „Stále ještě věříme tomu, že jsme demokratický a právní stát.“

Podle Kalvody se také lidé, které nechtěl jmenovat, chystají na podání ústavní stížnosti. Poznamenal, že stížnost je možné podávat v případě vyčerpání všech dalších právních prostředků, ale v případech „přesahových“ tato podmínka dodržena být nemusí.

Události, komentáře: Dozvuky návštěvy čínského prezidenta (zdroj: ČT24)

Podle bývalého ministra pro lidská práva Michaela Kocába organizátoři demonstrace požadují také kvůli nevpuštění na náměstí zřízení parlamentní vyšetřovací komise. „Jsme přesvědčeni, že skutečnou odpovědnost nenese pouze Policie ČR, ale političtí objednatelé. Ti mají podle ústavy povinnost jednat a nejednají,“ domnívá se Kocáb. Podle něj organizátoři záměrně vybrali pro demonstraci čas, kdy byli oba prezidenti v Lichtenštejnském paláci – tedy mimo Pražský hrad. Přesto nebyli vpuštěni.

První místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek v pořadu Interview ČT24 řekl, že šlo o „hořkou tečku hořké návštěvy čínského prezidenta v Praze“. Podle něho je namístě interpelace na ministra vnitra, eventuálně zřízení parlamentní vyšetřovací komise, kdo rozhodl, že lidé nemohli dojít na náměstí, když šlo o nahlášenou demonstraci.  

Chovanec si vyžádal zprávu k zásahům

Ministr vnitra si k zásahům vyžádal informace od prezidenta sboru. „Chtěl bych ji předložit na vládě, která bude ve středu, takže do středy bych chtěl mít komplexní zprávu.“ Další zkoumání vede podle ministra Generální inspekce bezpečnostních sborů, kam lidé podali své stížnosti nebo podněty. 

„Já si počkám na relevantní informace, protože chci nejdříve vidět fakta a až potom si dělám názor, nikoli obráceně,“ podotkl v Událostech, komentářích ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček.