Pokutu za zveřejnění fotky zloděje musí majitel obchodu zaplatit, rozhodl soud

Městský soud v Praze zamítl žalobu provozovatele obchodu s elektrokoly, který dostal pětitisícovou pokutu za zveřejnění snímku údajného zloděje kola. O sankci, kterou provozovatel obchodu dostal od Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), rozhodoval městský soud podruhé. Původně sankci zrušil, nakonec ale případ dostal zpět od Nejvyššího správního soudu.

Zatímco původně městský soud konstatoval, že pachatele není možné chránit více než oběti trestného činu, nyní došel k opačnému závěru. Podpořil tedy ÚOOÚ, podle něhož nelze zveřejnit výstupy z kamerových systémů, ale pouze je případně poskytnout dalším orgánům při vyšetřování trestné činnosti.

Spor ale ještě nemusí být u konce. Okradený majitel obchodu může podat kasační stížnost stejně, jako ji proti prvnímu verdiktu podal ÚOOÚ. Potom by spor znovu zamířil do Brna k Nejvyššímu správnímu soudu.

Zveřejnění snímku pomohlo k dopadení zloděje

Na počátku sporu byla krádež elektrokola zhruba za 30 tisíc korun v prodejně v pražských Holešovicích v listopadu 2011. Zloděje zachytila bezpečnostní kamera a majitel obchodu jeho fotku zveřejnil na Facebooku. Snímek sdílely stovky lidí, kolo se díky tomu brzy našlo a zloděje chytila policie. 

Poté se do věci vložil ÚOOÚ, který obchodníkovi kvůli neoprávněnému zveřejnění snímku pachatele uložil pokutu pět tisíc korun a povinnost uhradit správní poplatek ve výši tisíc korun. Podle úřadu došlo k zásahu do soukromí konkrétní fyzické osoby. ÚOOÚ tvrdí, že na zveřejnění záznamu měla právo pouze policie.