Pohonné hmoty jsou nejdražší za poslední dva měsíce. Za levnějším benzinem lidé vyráží do Polska

Události: Pohonné hmoty v Česku stále zdražují (zdroj: ČT24)

Kvůli stoupající ceně ropy, která se dostala už nad 90 korun za barel, jsou nyní pohonné hmoty v České republice nejdražší za poslední dva měsíce. Tankování se prodraží jak běžným řidičům, tak třeba i firmám. Protože je v Polsku snížená sazba daně z přidané hodnoty, stále více řidičů z pohraničí tam vyráží natankovat.

Na začátku loňského roku zaplatili řidiči za litr benzinu v průměru méně než 28 korun, přičemž nafta tehdy stála zhruba o padesát haléřů míň. Benzin od té doby ale v podstatě stále zdražoval a teď je na průměrné hodnotě 36 korun a 78 haléřů za litr. U nafty byl vývoj obdobný. 

„I když jsou momentálně marže obchodníků na českém trhu poměrně vysoké, tak protože je zároveň vysoká i poptávka po pohonných hmotách, tak každé zdražení vstupní suroviny využívají obchodníci k tomu, aby zdražili,“ vysvětluje hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek s tím, že ceny pohonných hmot stoupají kvůli nárustu cen ropy na světovém trhu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ropa bude podle odhadů pravděpodobně dál zdražovat, což se bezprostředně dotkne třeba i firemních nákladů na rozvoz. 

Tradičně nejvíc zaplatí řidiči u pump v Praze. Litr natankovaného benzinu tady vyjde i na víc než 38 korun. Naopak nejlevnější benzin je v Karlovarském kraji, kde za litr zaplatí řidiči v průměru 36,34 korun.   

obrázek
Zdroj: ČT24

Za levnějším benzinem do Polska

Pro levnější benzin kvůli zdražování jezdí řada českých řidičů z příhraničí do Polska. Rozdíl ceny paliva jen pár kilometrů za hranicí Česka je výrazný. Litr benzinu tu v přepočtu stojí okolo třiceti korun.

Polská vláda v rámci boje proti vysoké inflaci od ledna snížila sazbu DPH u pohonných hmot z třiadvaceti na osm procent.

Zatímco benzinky v polském pohraničí nemají o zákazníky nouzi, některé čerpací stanice na české straně přišly o nejméně třetinu klientů. Hranice teď také pravidelně kontrolují celníci. Dávají pozor, jestli řidiči do tuzemska nevozí víc pohonných hmot, než je povoleno.

Zpět jen s dvaceti litry navíc

Kromě své vlastní plné nádrže mohou totiž řidiči přes hranice převážet maximálně 20 litrů paliva navíc. Při větším objemu musí mít platný daňový doklad.

„Hrozí, že o kontraband, tedy naftu, prostě přijdete a budete postoupen do správního řízení. Setkali jsme se s tím, že v kufru automobilů jsou sudy nebo dokonce i barely plné takto načepované nafty,“ uvedla mluvčí celní správy Ivana Kurková. 

Do Polska nyní nejezdí jen Češi. Pro palivo jsou ochotni  zajet i Němci nebo Slováci. „Rozdíl v ceně na německé a polské straně je přes 60 centů. Takže je tady velký nájezd Němců, přijíždějí s kanystry a tankují od rána do večera,“ uvedl provozovatel polské čerpací stanice Artur Toronowski. 

Na sever od Česka se levná paliva v nejbližší době nevyčerpají. Snížení sazby DPH tam bude trvat půl roku.