Podnikatelé dostanou podle Havlíčka další peníze od státu, vláda návrh projedná v pondělí

Události: Nové kompenzace pro podnikatele (zdroj: ČT24)

Ministerstvo průmyslu a obchodu chystá nový kompenzační program pro provozovatele napříč všemi zavřenými obory. Celkem počítá s dotacemi pro zhruba 100 tisíc podniků. Podle podnikatelů totiž nejsou současné podpory dostatečné. Návrh ministra a vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) projedná vláda v pondělí.

„Myslíme si, že tím srovnáváme prostředí, a na žádosti podnikatelů, kteří chtěli, aby byly podmínky férové pro všechny, se domníváme, že jsme připravili dobré řešení,“ prohlásil Havlíček.

Jedním z podnikatelů je i Jan Poloch, který spoluvlastní 15 restaurací v Moravskoslezském kraji a z jejich kuchyně pak nabízí catering. Kvůli absenci vánočních večírků nebo novoročních konferencí přišel o důležitou část tržeb. Loni podle svých slov měl desítky objednávek, letos nula.

Zaměstnance zatím propouštět nemusel. Sto procent nákladů na mzdy totiž pokryje program Antivirus a stejně využívá i program Covid – nájemné. Teď doufá ještě ve schválení dalších kompenzací. „Musíme všechny tyto programy dotovat ze svého a potom na ně čekat,“ vysvětlil podnikatel. Pokud se mu podaří všechny příspěvky získat, skončí na nule. Jiným ale podpora podnikání nezachránila.

„Prakticky každý den nám končí jeden minipivovar nebo restaurace. Ti lidé potřebují ty kompenzace, potřebují je rychle,“ upozornila výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. 

Podobná situace je i na horách. Například na šumavské Kvildě bude o kompenzace žádat majitel penzionu a místní starosta Václav Vostradovský (STAN). Přišel o desítky tisíc korun. Zatím zvažuje, že pokoje nabídne k dlouhodobému pronájmu. „Sice z toho bude míň, vlastně pokud si to člověk pronajme dlouhodobě jako klasický nájem bytu, ale je to jistota,“ poznamenal Vostradovský.

400 korun na zaměstnance

Podle ministra průmyslu a obchodu se chystají nové kompenzace napříč všemi zavřenými obory. Vycházet mají z vládou schváleného programu Covid – gastro.

„Moje představa je taková, že to bude ve výši 400 korun na zaměstnance. To znamená jestliže má někdo třeba deset pracovníků, bylo by to čtyři tisíce na den krát 30 dní, tedy 120 tisíc korun. A to by byla částka, za kterou by provozovatelé mohli hradit třeba leasingy, úvěry,“ vysvětlil Havlíček.

Hospodářská komora ale volá po změně výpočtu. „My si myslíme, že to je poměrně složité, že z toho vypadávají OSVČ, že z toho vypadávají lidé, kteří pracují na různé smlouvy. Že by to mohlo být orientováno opravdu na nějaký obratový ukazatel,“ dodal prezident komory Vladimír Dlouhý.

To ale ministr Havlíček odmítá. O své verzi návrhu chce diskutovat na pondělním jednání vlády.