Podle Vojtěcha je nutné lépe komunikovat při zavádění opatření. Roušky se teď vrátily i v obci na Uherskohradišťsku

Ve Vlčnově na Uherskohradišťsku prokázaly testy nákazu novým typem koronaviru u osmi lidí. Od sobotních 16:00 musejí lidé v obci povinně nosit ochranu úst a nosu ve veřejné dopravě a vnitřních prostorách. Hromadné akce se mohou konat maximálně s 500 lidmi, je nutné při nich dodržovat rozestupy. V pátek se opatření vrátila v celém Moravskoslezském kraji. Jejich okamžitá platnost ale vzbudila kritiku. Náhlé zavedení opatření mrzí ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Mluví v té souvislosti o potřebě lepší komunikace.

Opatření ve Vlčnově platí na území obce se zhruba 3000 obyvateli až do odvolání. Jeho součástí je i zákaz návštěv v zařízeních sociálních služeb. Nařízení o povinném nošení roušek se nevztahuje na děti do dvou let, děti při pobytu v mateřské škole nebo osoby s poruchou intelektu.

O šíření nákazy v obci informoval v pátek večer hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) na svém facebookovém profilu. „V našem slováckém Vlčnově se prokázala nákaza koronavirem u osmi lidí. Proto se vyhlašuje od zítřka (soboty) nošení roušek, zavírání obchodů však nebude. Buďte opatrní, ale nebojte se. U většiny ze 420 pozitivně testovaných v našem kraji byl průběh lehký,“ napsal Čunek.

Podle Venduly Ševčíkové z krajské hygienické stanice evidují hygienici ve Vlčnově osm případů nemoci covid-19 také k sobotní 17:00.

Nárůst případů nesouvisí s ohniskem v nemocnici, uvedli hygienici

Starosta Vlčnova Jiří Matušík (za ODS) prostřednictvím oficiálních webových stránek obce už v pátek požádal na základě doporučení krajské hygienické stanice občany, aby zejména v uzavřených prostorách používali pokrývku úst a nosu a dezinfekci. „Nařízení hygieniků jsme předešli. Lidé roušky skutečně začali nosit, chovají se velmi slušně. Myslím si, že je to na dobré cestě. U nás se to rozneslo hlavně v restauracích,“ dodal.   

V karanténě jsou podle něj v obci zřejmě desítky lidí. Podle hygieniků se počet lidí v karanténě průběžně mění, přesné číslo nezveřejnili. „Seznamy se stále doplňují a aktualizují,“ uvedla Ševčíková.

Pokračuje podle ní testování vytipovaných obyvatel obce. „Na výsledky odběrů stále čekáme. O plošném testování v tuto chvíli neuvažujeme. Situaci pečlivě monitorujeme a průběžně vyhodnocujeme,“ doplnila Ševčíková.

Nárůst nových případů covidu-19 ve Vlčnově podle hygieniků nesouvisí s dříve potvrzeným ohniskem nákazy v Uherskohradišťské nemocnici. Testy tam v uplynulých dnech potvrdily nákazu u deseti zaměstnanců a jednoho pacienta. „Situace v Uherskohradišťské nemocnici se stabilizovala. Ve zdravotnickém zařízení jsou nastavena karanténní opatření u osob, které byly v rizikovém kontaktu,“ uvedla Ševčíková.

Podle údajů zveřejněných v sobotu dopoledne krajskou hygienickou stanicí ve Zlínském kraji dosud covidem-19 onemocnělo 426 lidí. Od pátečního rána přibylo v regionu šest nakažených. Hygienici zaznamenali 171 případů covidu-19 na Uherskohradišťsku, 146 na Zlínsku, 67 jich evidují na Vsetínsku a 42 na Kroměřížsku. Z nemoci se podle nich v regionu vyléčilo 366 lidí, tři lidé zemřeli.

Návrat opatření v Moravskoslezském kraji

Některá opatření proti šíření koronaviru se vracejí i na jiných místech země. Nejhorší situace je v Moravskoslezském kraji, kde jsou opět povinné roušky ve veřejné dopravě a vnitřních prostorách mimo bydliště, shromažďovat se může jen sto lidí místo tisíce a na noc se musí zavírat restaurace.

Hejtman kraje Ivo Vondrák (ANO) v sobotu oznámil, že bude požadovat zdůvodnění nových protiepidemických opatření. „V tomto kraji se neděje nic výjimečného. Svolávám na pondělí Bezpečnostní radu kraje, budu požadovat zdůvodnění každého z bodu vydaných opatření,“ informoval Vondrák.

Okamžitá platnost i rozsah opatření vyvolaly kritiku. Před sídlem hygieniků v Ostravě se ještě v pátek vpodvečer objevily protestní nápisy. Hygienici nová nařízení zdůvodnili případy komunitního šíření, u nichž nelze dohledat původ nákazy, a přesunem případů do rizikové skupiny lidí nad 65 let. Označili je za preventivní. Na Karvinsku se podle nich situace již zlepšuje.

„Náhlé zavedení opatření v Moravskoslezském kraji v důsledku rozhodnutí místních hygieniků mě velmi mrzí,“ uvedl v sobotu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na svém Twitteru. Opatření jsou podle něj správná, ale lidem měl být dán nějaký čas na to, aby se na jejich zavedení mohli připravit.

„Paní ředitelce jsem to již vytkl a dal pokyn všem ředitelům KHS, aby zavádění opatření ve svém regionu lépe komunikovali,“ dodal Vojtěch.

Moravskoslezská krajská hygienička Pavla Svrčinová ovšem na páteční tiskové konferenci uvedla, že rychlé zavedení opatření chtělo ministerstvo. „Já jsem to diskutovala s panem ministrem a opravdu byl požadavek co nejdřív,“ řekla.

Nemoc covid-19 se objevila například v Městské nemocnici Ostrava, na dětském táboře ve Štramberku nebo v různých podnicích na Ostravsku, Novojičínsku i Frýdecko-Místecku. Za posledních sedm dní přibylo na Karvinsku na sto tisíc obyvatel zhruba 56 nakažených, což je nejvíce ze všech regionů Česka. V sousedním Frýdecko-Místecku je to třicet nakažených na sto tisíc obyvatel.

Epidemiolog Rastislav Maďar pro ČT24 připustil, že načasování opatření nebylo vhodné. „Musím říct, že to nebylo šťastné a byli jsme z toho překvapeni,“ podotkl. Dodal, že je to poučení pro hygieniky pro případ, kdy se v jakékoliv části země bude vydávat mimořádné opatření, že by nemělo vstupovat v platnost dříve než o nadcházející půlnoci.

Zpřísněná opatření v pátek ostře kritizovala například ředitelka zrušeného festivalu Colours of Ostrava. Snížení hranice účastníků hromadných akcí z 1000 na 100 znemožnilo pokračování NeFestivalu, který měl v Ostravě částečně nahradit právě zrušené Colours.

Také epidemiolog Roman Prymula se domnívá, že hygienici měli na plánovaná opatření upozornit s předstihem. „Tato komunikace musí probíhat, abychom se vyvarovali nešťastným diskuzím o tom, co se stalo,“ uvedl v pátek večer v pořadu Devadesátka ČT24.

Třetím nejpostiženějším regionem Česka za posledních sedm dní je Mělnicko, kde v uplynulém týdnu přibylo více než dvacet případů nákazy na sto tisíc obyvatel. Lokální ohnisko se tam objevilo v Čečelicích. Jde o brigádní pracovníky zemědělské firmy, kteří jsou na ubytovně, u deseti z nich testy ukázaly onemocnění covid-19. 

90’ ČT24: Severní Morava zpřísňuje opatření proti šíření koronaviru (zdroj: ČT24)

Problémy s šířením koronaviru jsou i v Jindřichově Hradci, kde se omezují návštěvy nemocnice. Naopak se již zmírnila opatření na Kutnohorsku.