Po bouřkách zůstaly zatopené sklepy a mohutné kroupy. Na úklid je málo času, odpoledne bude zase bouřlivé

Loket, Ostrov na Karlovarsku nebo obec Údolí patří k těm, které zvlášť těžce postihl noční přívalový déšť. Z nebe padala voda ve velkém, občas i kroupy, zůstaly po nich vyvrácené stromy, zatopené sklepy a svahy zhroucené na silnicích. Podobné počasí může být i v úterý – meteorologové opět vydali výstrahy na vedro i bouřky, které zasáhnou střed, západ a sever Čech.

Ačkoli pás deště prošel v noci velkou částí Čech, nejhorší následky po sobě bouřky zanechaly nedaleko za západními hranicemi v Karlovarském kraji, kde většinou napršelo 30 až 40 milimetrů, v Žatci dokonce 45 milimetrů a v Nové Vsi v Horách 50 milimetrů.

„Kromě toho, že se v bouřkách vyskytoval docela intenzivní přívalový déšť, vyskytovaly se silné nárazy větru a kroupy. Na některých místech průměr krup přesáhl tři centimetry,“ shrnul meteorolog Michal Žák.

Srážkové úhrny 11. 6.
Zdroj: ČT24

Mnoho práce měli hasiči. „Zaznamenali jsme dvě desítky výjezdů. Zpravidla se jednalo o čerpání ze zatopených sklepů,“ shrnul mluvčí hasičů z Karlovarského kraje Martin Kasal.

V Lokti byla i zasypaná silnice a bezprostředně po bouřce byla obtížně sjízdná cesta do obce Údolí, po které se valila voda. Hasiči také museli odklidit popadané větve z mnoha dalších komunikací. V Sokolově potom kroupy poničily kapoty zaparkovaných aut, v Lomnici na Sokolovsku poničily střešní okna.

Velmi silné bouřky, přívalový déšť, vichr a krupobití zasáhly některé oblasti Česka (zdroj: ČT24)

Škody zůstaly po bouřkách také v Libereckém kraji. Hasiči museli odstranit popadané stromy na více než 40 místech. Všechny spadly v západní části kraje, na Jablonecku ani Semilsku hasiči žádnou práci neměli.

Brzy ráno se kvůli spadlému stromu stala i železniční nehoda – do kmene najel vlak. „Narazil ve 4:30 ve Višňové, v osadě Filipovka. Bylo to bez zranění,“ řekla mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

V Ústeckém kraji pak měli hasiči 59 výjezdů, hlavně k popadaným stromům. „Stromy byly popadané převážně na silnice a cesty, v několika případech na telefonní či elektrické vedení a železniční trať,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan. V Nebočadech a v Boleticích nad Labem spadl strom na zaparkované osobní auto.

Na západě kroupy, na východě tropy

Zatímco v západní části Čech v noci pršelo, blýskalo se a padaly kroupy, ve východní části republiky byl klid. „Na více místech jsme zaznamenali tropickou noc, tedy takovou, kdy teploty neklesly pod 20 stupňů. Třeba na Jesenicku, na střední Moravě, ale třeba i ve východních Čechách,“ upozornil meteorolog Žák.

Nejtepleji bylo v Jeseníku, kde naměřili 21,9 stupně, ale chladněji nebylo ani v té části Čech, kde nebyla bouřka – na letišti Chotusice na Kutnohorsku bylo jen o dvě desetiny stupně chladněji než v Jeseníku.

Na polovině všech meteorologických stanic padly denní rekordy pro 11. červen, které se týkají minimální teploty. Na dvaceti místech byla dokonce nejteplejší červnová noc v historii.

Bouřky se vrátí, zasáhnou západ Čech i Prahu

Po bouřlivé noci si mohou obyvatelé západních Čech oddychnout jen na několik hodin. Výstraha na silné bouřky se jich bude týkat i v úterý odpoledne a v noci na středu. Od 15 hodin do středečních 2 hodin očekávají meteorologové v Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém, Libereckém a Středočeském kraji a Praze velmi silné bouřky s úhrny až 40 milimetrů, doprovázet je budou také silné nárazy větru o rychlosti až 90 km/h.

Opět tedy hrozí zatopení sklepů a nízko položených míst, lámání stromů, Český hydrometeorologický ústav varoval také před poraněním kroupami nebo i bleskem.

Výstrahu na bouřky s nižším stupněm rizika vydali meteorologové i pro zbytek Čech a západní okraj Moravy – až po východní hranice Pardubického kraje, Kraje Vysočina a Jihočeského kraje.

Totéž se bude opakovat i ve středu. Výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav i pro středeční odpoledne a noc. Velmi silné bouřky a silné bouřky zasáhnou tutéž oblast jako v úterý, pršet může od 12 hodin do 2 hodin v noci na čtvrtek.

Před bouřkami vedro

Moravy, Slezska, ale také východních a středních Čech včetně Prahy se zároveň týká výstraha na vysoké teploty. Odpoledne bude více než 31 stupňů Celsia, meteorologové proto doporučují více pít neslazené nealkoholické nápoje, omezit tělesnou zátěž a zejména děti a zvířata nenechávat na přímém slunci nebo uzavřené v autech.

Přes den bude 29 až 33 stupňů Celsia, na západě kolem 28 stupňů. Nebe bude před 15. hodinou – kdy začne platit výstraha – jasné nebo polojasné, jen ojediněle se mohou objevit přeháňky.

Výstraha 11. 6. (teploty)
Zdroj: ČT24

Ve středu se bude scénář předchozích dvou dnů ještě jednou opakovat. Přes den bude opět velmi teplo – maximálně 29 až 33 stupňů, hlavně na Moravě a ve Slezsku a také ve východních a středních Čechách. Pak přijdou bouřky, na které již vydali meteorologové výstrahu.

Ve čtvrtek se ochladí, ale jen v Čechách a ne moc

Ve čtvrtek se v Čechách mírně ochladí, byť maximální teploty většinou opět přesáhnou 25 stupňů, ve východní části republiky ale bude stále vedro, teploty mohou vystoupat až k 34 stupňům. V dalších dnech se počasí v republice opět sjednotí, v sobotu může být v celé republice 31 až 35 stupňů Celsia. Mohou se ale opět objevit i silné bouřky.

Studio 6: Jaké bude počasí (zdroj: ČT24)