Pavel navrhl na ústavní soudce další dva adepty

Prezident Petr Pavel navrhl Senátu na ústavní soudce advokátku Lucii Dolanskou Bányaiovou a soudce Nejvyššího správního soudu Zdeňka Kühna. U Ústavního soudu (ÚS) je nyní jedno místo z patnácti prázdné, neboť Senátem neprošel předchozí Pavlův nominant, soudce Nejvyššího soudu Pavel Simon. Přesně za měsíc pak skončí mandát Radovanu Suchánkovi. Senát musí o nominacích rozhodnout do šedesáti dnů, nynější návrhy tak posoudí do Vánoc.

Dolanská Bányaiová působí jako advokátka téměř dvacet let, svoji praxi zaměřuje především na zastupování klientů v soudních a rozhodčích řízeních, na soutěžní právo, mezinárodní právo soukromé a evropské právo. 

Podporu její nominaci vyjádřilo představenstvo České advokátní komory. „Jsme si jisti, že je důstojnou zástupkyní advokátního stavu a splňuje veškerá profesní i lidská kritéria kladená na ústavní soudce a soudkyně,“ sdělil předseda komory Robert Němec. Věří tomu, že prezident do budoucna bude nominovat na ústavní soudce další osobnosti z řad advokátů.

Kühn je profesorem na katedře teorie práva a právních učení Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Zhruba 15 let je soudcem Nejvyššího správního soudu. Od roku 2007 je též ad hoc soudcem u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Kühn se v minulosti také podílel na činnosti Legislativní rady vlády, byl také asistentem soudce ÚS.

Pavel už jmenoval ústavními soudci pět svých nominantů: soudce Josefa Baxu, který se stal předsedou ÚS, Danielu Zemanovou a Veroniku Křesťanovou, profesorku občanského práva Kateřinu Ronovskou a ústavního právníka Jana Wintra. 

Nominace se v srpnu vzdal místopředseda pražského vrchního soudu Robert Fremr kvůli mediálnímu tlaku ohledně předlistopadového působení v justici. Další Pavlův nominant Simon nezískal podporu Senátu.

Zdeněk Kühn je od roku 2008 soudcem Nejvyššího správního soudu a je předsedou jeho senátu.

Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy a Právnickou školu Michiganské univerzity v USA. V letech 1997 až 2001 pracoval v advokátní kanceláři jako advokátní koncipient. Od roku 2000 působil jako odborný asistent, v roce 2006 se stal docentem na katedře teorie práva a právních učení Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, v roce 2018 byl jmenován profesorem teorie práva. Vede semináře i v angličtině. Přednášel i na Newyorské univerzitě v Praze.

Od roku 2004 byl tři roky asistentem soudce na Ústavním soudu, podílel se rovněž na činnosti Legislativní rady vlády České republiky.

V letech 2011 až 2015 byl jedním z expertů Evropské banky pro obnovu a vývoj (EBRD) na podporu právní reformy v Moldavsku. V roce 2012 působil u EBRD jako expert pro reformy v Albánii. V letech 2015 až 2017 byl hlavním expertem programu Rady Evropy (HELP) pro vzdělávání v oblasti soudcovské argumentace a aplikace Evropské úmluvy v Polsku, Rumunsku, Bosně a Hercegovině a Bulharsku. Od roku 2007 je též ad hoc soudcem u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Jako advokátka se Lucie Dolanská Bányaiová specializuje na soutěžní právo, mezinárodní právo soukromé a evropské právo, je jednatelkou a partnerkou v advokátní kanceláři Bányaiová Vožehová. Kromě toho působí u Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře a Agrární komoře. Od října 2021 zasedá v představenstvu České advokátní komory.

Vystudovala pražskou právnickou fakultu, kde získala malý i velký doktorát. Má za sebou také studijní pobyty na Cardiffské univerzitě ve Velké Británii a Brandeisově univerzitě ve Spojených státech. Na UK dnes sama učí, vede semináře mezinárodního práva soukromého, přednáší soutěžní právo zahraničním studentům v rámci programu LLM a Erasmus. Hovoří anglicky a francouzsky.

Po studiích pracovala v mezinárodních advokátních kancelářích Altheimer & Gray a Salans, kde působila i její matka, uznávaná členka rozhodčích tribunálů Alena Bányaiová.

Od roku 2004 je advokátkou, v roce 2010 založila se společnicí Lucií Vožehovou vlastní advokátní kancelář. Klienty zastupovala například v řízeních před Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže nebo před Tribunálem Evropské unie, věnovala se i případům nekalé soutěže. Má zkušenosti s právem v oblastech IT, zemědělství nebo telekomunikací.