Ostravský Pentagon čeká proměna, bydlet by se v něm mohlo už za tři roky

Z bývalého centra jaderné energetiky v Ostravě budou byty. Takzvaný ostravský Pentagon čeká nákladná rekonstrukce. Už za tři roky by se do něj mohli stěhovat první obyvatelé. Výdaje na přestavbu dosahují několika set milionů korun.

Budova je od centra města vzdálená přibližně deset až patnáct minut chůze a je jakýmsi předělem mezi průmyslovou a rezidenční částí města. „Je to objekt, který byl předán do užívání v roce 1978 pro účely jaderné výroby Vítkovických železáren,“ říká generální ředitel Vítkovice a. s. Rodan Broskevič. 

„Vítkovice se postupně transformují do developerské společnosti a my reagujeme na potřeby trhu, to znamená bydlení,“ dodává na adresu chystané proměny Broskevič. Nové byty vzniknou na ploše dvanácti tisíc metrů čtverečních, v budově bývalého pentagonu je pět výtahů a taky podzemí, které by v budoucnu mohlo sloužit třeba jako podzemní garáže.

„Suterénní částí se dalo dostat do výrobních hal. Byl tam i protiletecký kryt, protože v kontextu doby, kdy stavba vznikla, to byly základní požadavky,“ dodává ředitelka Archivu města Ostravy Hana Šústková.

Zahlédnutý potenciál

Historicky i architektonicky cenná budova je dnes ve stavu, kdy své okolí hyzdí. Změna by mohla přijít už za dva roky. Ačkoli je budova opuštěná už deset let, nejvíce zdevastována byla během devíti měsíců. „Při neúspěšném prodeji této budovy se přestala hlídat,“ vysvětluje Šústková.

Vítkovice v ní ovšem vidí potenciál. „Budova je na krásném místě, z vyšších pater se můžeme dívat na Beskydy, kousek od nás je Dolní oblast Vítkovice. Pět minut pěšky je centrum města, posouváme objekt k části města, která je určena k bydlení,“ doplňuje Broskevič.

Podnik nyní zvažuje, zda se do rekonstrukce pustí vlastními prostředky, ve spolupráci s investorem, za financování bankou nebo z evropských dotací. Na upřesnění rovněž čeká cílová skupina, pro kterou budou nové byty určeny.