Očištění Zimoly v kauze Lipno? Jeho střet zájmů skončil promlčením

Reportéři ČT: Promlčení střetu zájmů Zimolovy kauzy (zdroj: ČT24)

Současný statutární místopředseda ČSSD Jiří Zimola vyjednává o vládě s Andrejem Babišem (ANO). Přitom před rokem Zimola rezignoval na funkci hejtmana a jeho politická budoucnost byla v ohrožení. Důvodem byla kauza kolem stavby rekreačního domu na lipenské přehradě, který si nechal stavět od svého kamaráda a zároveň podřízeného, kterému schvaloval mnohamilionové odměny. Kauza ale neskončila tak úplně jeho očištěním, jak Zimola tvrdí. V případě střetu zájmů totiž zapůsobilo promlčení. Více zjišťoval David Havlík z Reportérů ČT.

Kvůli aféře Lipno začali Zimolu vyšetřovat v loňském roce. V jižních Čechách padla krajská vláda, hejtman Zimola rezignoval a vyškrtli ho z kandidátky ČSSD v podzimních volbách do sněmovny.

Postupně začalo vycházet najevo, že mnohamilionovými částkami odměňoval kamaráda, dnes již bývalého manažera krajských nemocnic a developera v jedné osobě Martina Bláhu, který mu na lipenské přehradě staví rekreační dům.

„Byli jsme připraveni celou záležitost zveřejnit v momentě, kdy pan Bláha coby stavebník dokončí celou akci a my se staneme nabyvateli těchto pozemků,“ podotkl loni v březnu Zimola.

Podle Zimoly byla kauza komplotem opozice, záminkou jak zlikvidovat vnitrostranického kritika. Zimola totiž patři mezi takzvané lánské pučisty. V ČSSD byl členem protisobotkovského křídla vedeného Michalem Haškem, dalším sociálně demokratickým hejtmanem, kterého provázely skandály. Bezprostředně po vyhlášení výsledků sněmovních voleb v roce 2013 se tajně sešli v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem a pokusili se svého předsedu Bohuslava Sobotku svrhnout, což se jim tehdy ještě nepodařilo.

Podezření z korupce bylo odloženo, ale střet zájmů zamířil k dalšímu šetření

Letos v únoru Zimola sdělil, že kauzu Lipno považuje za definitivně uzavřenou. Policie mu prý sdělila, že případ odložila, a je tudíž nevinný. Oznámil to dva dny před sjezdem ČSSD, který ho nakonec vynesl do pozice statutárního místopředsedy.

„Od začátku jsem věděl, že kauza je celá vymyšlená, proto jsem to také nazýval pseudokauzou, ale byl jsem rád, že to policie prověřovala, protože je jasné, že by mi asi nikdo nemusel jen tak věřit. Teď mám konečně černé na bílém v rámci odpovědi, kterou mi policie poslala na mojí žádost podle zákona o svobodném přístupu k informacím, že policie skutečně po prověření všech záležitostí celou kauzu odložila s tím, že se žádný trestný čin nestal,“ řekl v únoru.

Reportéři ČT ale získali dosud nikde nezveřejněné rozhodnutí Městského úřadu v Jindřichově Hradci, které popisuje průběh a výsledek vyšetřování Zimolovy kauzy trochu jinak. Policie sice odložila Zimolovo podezření z korupce, ale střet zájmů postoupila k dalšímu šetření, což připadlo věcně a místně příslušnému jindřichohradeckému městskému úřadu.

Z rozhodnutí vyplývá, že Zimola coby hejtman uzavřel v roce 2015 se svým tehdy již podřízeným manažerem krajských nemocnic a developerem Bláhou soukromou smlouvu o stavbě domu na Lipně. Tento smluvní vztah zamlčel nejen před veřejností, navíc ho neoznámil, ani když s ostatními radními schvalovali odměny pro manažery nemocnic včetně odměn pro Bláhu. Podle odborníků je to jednoznačný střet zájmů.

Pokud pan Zimola neinformoval o těchto smluvních vztazích, tak porušil zákon o střetu zájmů.
Milan Eibl
analytik Transparency International

Hejtman hlasoval o odměnách svého kamaráda, který mu staví rekreační dům za několik milionů. V milionových částkách se přitom podle dostupných informací pohybovaly příjmy tohoto krajem placeného manažera.

Jak o střetu zájmů rozhodl městský úřad? „Vzhledem ke skutečnosti, že se jednalo o podezření z přestupku, kde odpovědnost za přestupek zanikla v zákonné jednoroční lhůtě, byla věc právním orgánem Městského úřadu Jindřichův Hradec odložena,“ uvedla mluvčí Městského úřadu v Jindřichově Hradci Karolína Průšová.

Střet zájmů tak byl ve finále promlčený. Zimola přitom doposud informoval pouze o tom, že trestní část případu skončila jeho očištěním. O tom, jak skončil případný střet zájmů, pomlčel. Promlčení prakticky znamená, že za svoje jednání nemůže být už nikdy potrestán.

„Zimolova nevina je jakousi mediální zkratkou,“ poznamenal analytik Transparency International Milan Eibl. „Zimola hlasoval ve prospěch odměn právě pro pana Bláhu, neuvedl smluvní vztah, který mezi sebou měli, a tím pádem minimálně přetrvává podezření ze spáchání přestupku,“ dodal.

Zimola trvá na tom, že obvinění byla vyvrácena

Při osobním setkání nechtěl Zimola na zjištění Reportérů ČT reagovat. „Odpovím vám písemně. Opravdu písemně, protože vám nevěřím, vašemu pořadu a já chci, aby má odpověď byla jasná“ řekl Zimola reportérovi Davidu Havlíkovi.

Následně Zimola napsal, že obvinění, která proti němu byla vznesena, byla v plném rozsahu vyvrácena. „Mému tvrzení svědčí závěr Policie ČR, která případ odložila s tím, že se v daném případě nejedná o trestnou činnost. Stejný závěr učinil u postoupeného podezření ze spáchání přestupku podle zákona o střetu zájmů i příslušný správní orgán,“ uvedl.

Právě v tom však Zimola neříká pravdu. „Vzhledem k tomu, že byl případ promlčen, správní orgán nečinil v dané věci žádné další úkony,“ uvedla mluvčí jindřichohradeckého úřadu.

A jak v celé věci dopadl inkriminovaný dům na Lipně, který ohrožoval Zimolovu politickou budoucnost? Zimola by ho měl podle vlastních slov převzít do několika týdnů.