Ochrana před černým kašlem není celoživotní. Ročně se v Česku dobrovolně přeočkuje až třicet tisíc dospělých

Očkování proti černému kašli, které se v Česku dostává povinně v kojeneckém věku, nechrání lidi celoživotně. Odborníci proto doporučují nechat se během života aspoň jednou přeočkovat. Ročně tak podle dat společnosti Avenier učiní až třicet tisíc dospělých. Vakcína je vyjde na zhruba tisíc korun. Černý kašel je celorepublikově na vzestupu, nejvíce nakažených je v současnosti v Jihočeském kraji. Celkem se podle dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ) v Česku s černým kašlem léčí přes 1200 lidí.

Přeočkovat desetiletou dceru na černý kašel nechala dřív, než plánovala, i Lucie Dušáková z Českých Budějovic. „Ptala jsem se pediatričky, jestli mám už teď nechat přeočkovat dceru Simonu, které bude v červnu jedenáct let. V ordinaci mi řekli, že tedy nemusíme čekat až na pravidelnou prohlídku a můžeme očkovat už teď,“ vypráví Lucie.

Pro vakcínu pro dceru se Lucie rozhodla dobrovolně o něco dřív kvůli rostoucímu počtu případů v Jihočeském kraji. Právě v tomto regionu je nejvíce evidovaných případů černého kašle z celého Česka. Mezi dětmi ve věkové kategorii od jedenácti do čtrnácti let evidovala jihočeská hygiena podle Hany Bendíkové z tamní hygienické stanice přes třicet případů. Dětí do jednoho roku onemocnělo na jihu Čech od začátku roku pět, v celé republice podle SZÚ už třicet.

Právě takto malé děti jsou podle odborníků ta nejrizikovější skupina. „U dětí v kojeneckém věku, do šestého nebo dvanáctého měsíce, je průběh opravdu velmi těžký,“ říká pneumolog Petr Koťátko.

Takto malé děti se můžou při záchvatech kašle, které můžou trvat až týdny, dokonce začít dusit. Jejich stav může provázet i zvracení, vysoké horečky nebo křeče, celkové vyčerpání, a někdy dokonce i poruchy vědomí. Kojené děti také můžou přestat sát mateřské mléko a ztrácet na váze nebo dostat zápal plic. V extrémních případech je černý kašel může podle Petra Koťátka přímo ohrozit na životě.

Podle SZÚ je zdrojem nákazy černým kašlem pro dítě do jednoho roku ze 67 procent právě matka. I proto doporučuje Národní imunizační komise (NIKO) těhotným ženám, aby se proti černému kašli nechaly přeočkovat, a to mezi 27. a 36. týdnem těhotenství. Mateřské protilátky pak podle odborníků chrání dítě do třetího měsíce po narození, dokud není samo očkováno a nevytvoří si vlastní protilátky.

Druhou rizikovou skupinou jsou starší lidé s chronickými obtížemi. I těm NIKO radí, aby se nechali přeočkovat, hlavně pokud jsou v úzkém kontaktu s velmi malými dětmi.

Pro dospělé už vakcína není zdarma

Přeočkovat aspoň jednou za život by se měli podle odborníků i ostatní dospělí – ochrana proti černému kašli, kterou člověk získá s první vakcínou, není celoživotní. „Protilátky nevydrží dlouho, třeba pět, deset let,” podotýká Koťátko s tím, že je třeba během života přeočkovávat. Proto se po povinném očkování, kterému se podrobí děti v novorozeneckém věku, přeočkovává ještě v pěti a deseti letech.

Na rozdíl od této povinné vakcíny pro děti ale vakcína pro dospělé už není zdarma. V kombinaci s tetanem a záškrtem vyjde vakcína Boostrix od společnosti Avenier na více než tisíc korun. Lidé se také můžou nechat očkovat vakcínou Boostrix Polio, která obsahuje navíc ještě ochranu proti dětské obrně. Podle manažera očkovacích center Avenier Martina Nesrsty se tak ročně – soudě z počtu vakcín dodaných do ordinací praktických lékařů – nechá přeočkovat proti černému kašli asi 25 až třicet tisíc lidí.

Pro děti je očkování proti černému kašli v Česku povinné od roku 1958. Tzv. hexavakcína, kterou teď dostanou v první dávce novorozenci po devátém týdnu věku, obsahuje očkování proti šesti nemocem najednou – dětské obrně, tetanu, záškrtu, černému kašli, žloutence B a onemocnění způsobenému bakterií Haemophillus influenza typu b. Druhá dávka hexavakcíny se aplikuje s dvouměsíčním odstupem a třetí pak mezi 11. a 13. měsícem věku.

Cyklické opakování nákazy

Černý kašel se podle primáře Dětského oddělení Vítkovické nemocnice Jana Boženského vyskytuje cyklicky. „Černý kašel má určité cyklické výskyty, tři až pět, někdy sedm let, a v tomto období dochází k prudkému nárůstu,“ dodává primář. Nejen v Česku, ale i v Evropě byl černý kašel na vzestupu v roce 2020 stejně jako v roce 2017.

V současné době řádí celorepublikově nejvíce černého kašle mezi teenagery od patnácti do devatenácti let, celkem bylo na začátku tohoto týdne v celé České republice podle SZÚ více než 1200 nakažených ve všech věkových kategoriích. Po Jihočeském kraji je nejvíce případů ve Středočeském kraji a na Vysočině, naopak nejméně je jich na Karlovarsku.