O víkendu na přírodní led raději ne. Kvůli tání se může prolomit

Kvůli víkendovému oteplení by lidé neměli vstupovat na zamrzlé vodní plochy. Led bude v následujících dnech tát. Hrozí tak, že se zamrzlá jezera a přehrady proboří. Varuje před tím mluvčí Hasičské záchranné služby Nicole Zaoralová i hydrolog Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Miroslav Šobr.

O víkendu přijde podle redaktorky počasí ČT Barbory Tobolové krátkodobé oteplení. V sobotu a v neděli se teploty budou pohybovat dokonce mezi pěti až deseti stupni Celsia. Bruslaři by proto neměli vstupovat na zamrzlé vodní plochy. Led může kvůli oteplení měknout.

„V době oblevy, která má přijít o víkendu, rozhodně nedoporučuju vstupovat na led. Samozřejmě záleží na jeho tloušťce. Když ale přijde oteplení, mohou tát zejména kraje vodních ploch. Už nyní by lidé měli být opatrní, když je tloušťka ledu menší než 12 centimetrů. Extrémně nebezpečná jsou také místa přítoků vody, která často nemusí být vidět, protože jsou zasněžená,“ popsal hydrolog Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Miroslav Šobr.

Hasiči doporučují vstupovat na led, který má minimálně 10 centimetrů pro jednotlivce, 20 pak pro skupinu. Led by také měl mít namodralou barvu. „Lidé by si měli uvědomit, že tloušťka není stejná na celé ploše. Bývá zeslabený v místě odtoků a přítoků. Často jsou v něm také prosekané otvory od rybářů kvůli provzdušňování vody pro ryby. K těmto místům by se lidé neměli vůbec přibližovat,“ vysvětlila mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Zaoralová.

Na led by také nikdo neměl vstupovat sám, obzvlášť ne děti. „Pokud bruslaři uslyší praskání, měli by se ihned vrátit na břeh, popřípadě si lehnout a pokusit se na něj doplazit. Jestliže se někdo propadne, měl by především zachovat klid a snažit se položit paže na led a dostat se co nejdřív na břeh,“ doplnila mluvčí hasičů.

Když se lidé pokouší někoho, pod kým se led propadl, zachraňovat, neměli by se nikdy k danému místu přibližovat vestoje, ale plazením nebo v kleče. „Důležité je člověku podat například větev, hokejku nebo opasek. Záchrance by vždy měl myslet na to, aby se povrch neprolomil i pod ním. Důležité je také zachráněného co nejdříve dostat do tepla,“ uvedla Zaoralová.

  • Jestliže se i přes veškerou opatrnost propadnete do ledové vody, zachovejte klid. Snažte se dostat na hladinu, paže rozložte ze široka na led a neustálým kopáním nohama se snažte dostat co nejdál na led a plazením co nejkratší cestou na břeh.
  • Pokud se led stále propadá, zvolte jiný postup. Vyhlédněte si nejkratší cestu ke břehu a začněte si cestu prolamovat rukama. Při pokusech dostat se na led, případně na břeh, moc dlouho neváhejte. Studená voda vás brzy vyčerpá a záchrana bude náročnější.
  • Zdroj: HZS ČR

Víkendová obleva

O víkendu by lidé neměli vstupovat na většinu zamrzlých vodních ploch. „Brněnská přehrada má slabý led. Při našem měření měla nejsilnější místa 10 centimetrů. Navíc se upouští hladina kvůli předpokládanému tání. Loni jsme museli zachraňovat šestačtyřicetiletou bruslařku, pod kterou se led prolomil,“ uvedl mluvčí Městské policie Brno Pavel Šoba.

Na Lipně se dosud bruslit i běžkovat dalo. „Problém může ale způsobit víkendová obleva, kdy na bruslařské magistrále led pravděpodobně změkne. Tudíž bychom byli radši, kdyby lidé na povrch zbytečně nechodili a nepoškozovali ho. Po víkendu má zase začít mrznout, tak bychom byli rádi, aby led zůstal v dobré kvalitě a prodloužilo se bruslení pro další návštěvníky, kteří tu budou trávit jarní prázdniny,“ okomentoval mluvčí Skiareálu Lipno Vojen Smíšek.

  • Pokud se propadne pod led někdo z vašeho okolí, nikdy se k danému místu nepřibližujte vestoje, ale v kleče nebo plazením. Na pomoc si vezměte hokejku, případně delší větev, bundu, opasek nebo lano.
  • Zachránce by se měl vždy jistit a dbát zvýšené opatrnosti, aby se z něho nestal zachraňovaný.
  • Zachráněného, kterého se vám podaří vytáhnout z vody, se snažte převléct do suchého oblečení a zajistit mu teplo.
  • Zachráněného nikdy nenechávejte bez dozoru.
  • Pokud při záchraně začne praskat led i pod vámi, ihned se vraťte na břeh a přivolejte hasiče prostřednictvím tísňové linky 150 nebo 112.
  • Do příjezdu záchranářů se snažte se zachraňovaným co nejvíce komunikovat.
  • Zdroj: HZS ČR