O letních prázdninách zemřelo na silnicích 88 lidí, o dva víc než loni

Události: Doprava o prázdninách (zdroj: ČT24)

Konec prázdnin znamená posílené policejní hlídky na silnicích, ale i dopravní nehody. Během července a srpna zahynulo podle předběžných údajů 88 lidí, o dva víc než loni. Přes pět tisíc lidí se při nich zranilo. Policisti, záchranáři a hasiči si připsali tisíce zásahů.

Nejtragičtějšími dny letošního roku jsou zatím 24. leden, kdy na silnicích zahynulo sedm lidí. A 22. srpen se šesti oběťmi. Zatímco v lednu šlo většinou o řidiče aut a jejich spolujezdce, teď v srpnu to byli hlavně motorkáři.

A taky kvůli přeceňování schopností se o prázdninách dost často bouralo. Důsledkem byly kolony, zdržení a narůstající nervozita řidičů, což podle policistů často vede k dalším zbytečným nehodám.

„Stále jako nejtragičtější příčina zůstává nepřizpůsobení rychlosti, dopravně-technickému stavu vozovky, přejetí do protisměru a nevěnování se řízení,“ popsal Jan Straka z Policejního prezidia.

Podle mluvčí středočeských policistů Vlasty Suchánkové zemřelo během prázdnin na silnicích a dálnicích v kraji 14 lidí. „Je to bohužel o čtyři více než o loňských prázdninách,“ uvedla.

Od začátku roku už na českých silnicích zahynulo bezmála 300 lidí. Letošní prázdniny ale patřily z hlediska počtu obětí k těm méně tragickým. Podle zatím předběžných policejních čísel během nich do statistik přibylo 88 obětí. Celkem 42 v červenci a 46 v srpnu. Nejvíc ve Středočeském kraji, Plzeňském a také Jihomoravském kraji.

Přestože celkově podle policistů prázdninových nehod oproti loňsku ubylo, dvě kategorie jdou proti tomuto trendu. Mnohem častěji končily tragicky havárie cyklistů a motorkářů. Těch letos v srpnu na silnicích zemřelo nejvíc za posledních deset let.

V červenci a srpnu při nehodách zahynulo 29 motocyklistů. Většinu nehod zavinili sami. Řada řidičů motorek je ale stále nepoučitelná. Buď riskují, nebo zbytečně spěchají.