Nový web má pomoci s prevencí sebevražd. Poskytne informace i příběhy lidí

Národní ústav duševního zdraví (NUDZ) vytvořil nový web, který má pomoci s prevencí sebevražd. V Česku podle odborníků z ústavu chybí snadno dostupná platforma, kde by lidé mohli najít komplexní relevantní informace. Podle odhadů Světové zdravotnické organizace je sebevražda globálně příčinou jednoho ze sta úmrtí, loni v České republice spáchalo sebevraždu přes dvanáct set lidí.

Minulý rok v důsledku sebevražedného jednání zemřelo 966 mužů a 255 žen. „U mužů coby nejčastější způsob sebevraždy zůstává oběšení, následují zastřelení se a skok z výšky. U žen je nejčastějším způsobem oběšení, následují otrávení a skok z výšky,“ popsala Laura Bechyňová z Národního ústavu duševního zdraví.

Podle údajů Českého statistického úřadu je stabilně měsícem s nejvyšším počtem zaznamenaných sebevražd březen, nejkritičtějším dnem v týdnu pak pondělí. Nejvíce sebevražd je ve Středočeském, Moravskoslezském, Jihomoravském kraji a v Praze.

Sebevraždy se netýkají jen duševně nemocných lidí

Na webových stránkách www.sebevrazdy.cz jsou komplexní informace. Web má také pomoci zvýšit povědomí o tématu a snížit negativní postoje vůči lidem s duševním onemocněním. V roce 2020 bylo pro záměrné sebepoškození hospitalizováno 1035 mužů a 1460 žen, mnoho se sebevražedným záměrem. Vědci také zdůrazňují, že sebevražda se netýká jen lidí s duševním onemocněním.

Graf ČSÚ: podíl počtu žen a mužů mezi sebevrahy
Zdroj: ČSÚ

Web je určený nejen těm, kteří potřebují přímo pomoc, ale i lidem, kteří mají obavy o někoho ze svých blízkých, a odborníkům z praxe, kteří se s tématem mohou setkat. „Cílem je zvyšovat povědomí o tematice sebevražednosti a sebepoškozování. Na webu budou vycházet články a rozhovory, budeme zveřejňovat příběhy lidí, kterým se podařilo krizi překonat a najít důvody a věci, pro které žít,“ doplnila Roksana Táborská z ústavu.

Odborníci z NUDZ také připravují 13. října v Praze pochod pro pozůstalé po sebevraždě. Obdobné akce jsou běžné v zahraničí, zvyšuje se tak povědomí o tématu sebevražd a pozůstalí zažívají, že v takové situaci nejsou sami.