Nový centrální registr pomůže s pátráním po zatoulaných psech

Události: V Česku vznikne centrální psí registr (zdroj: ČT24)

V Česku vznikne centrální evidence psů, kterou bude provozovat Komora veterinárních lékařů. Zavádí ji schválená novela veterinárního zákona. Jednotný registr by měl třeba urychlit dohledání majitelů zaběhnutého psa.

V současnosti trvá i několik dní, než zaměstnanci psího útulku najdou podle čipu majitele zaběhlého zvířete. Musejí totiž procházet desítku registrů, které nemají propojenou evidenci, a pátrání tak nějaký čas trvá.

„Kontrolovat každý jednotlivý registr je pro nás časově náročné. V okamžiku, kdy se zavede jeden centrální, tak nám to práci podstatně zjednoduší,“ slibuje si od připravované změny vedoucí brněnského útulku Petra Volešová.

Centrální psí evidence bude neveřejný registr. Veterináři do něj zanesou identifikační údaje chovatele a jeho zvířat při jejich očkování nebo čipování, které je ze zákona povinné od předloňského roku. Právě čip se totiž ukazuje jako nejsnazší cesta, jak zatoulané zvíře dostat zpátky k jeho majiteli.

„Strážníci odchytové služby městské policie Brno od začátku roku odchytili zhruba čtyři stovky zvířat. Z toho polovina z nich se podařila ihned vrátit majitelům právě díky registrovanému čipu,“ uvádí mluvčí brněnských strážníků Markéta Skřivánková.

„V okamžiku, kdy bude mít chovatel povinnost čip zaregistrovat, tak se rozhodně zkrátí doba mezi pobytem v útulku a vrácením jeho původnímu majiteli,“ věří také Volešová z brněnského útulku.

Záznam na dvacet let

Veterinární lékaři budou povinni zapsat psa do centrální evidence do sedmi pracovních dní od čipování nebo očkování či přeočkování. Ve stejné lhůtě musí také zapsat změny v informacích o chovateli. Záznamy se budou z evidence vyřazovat po dvaceti letech. Přístup do evidence mají mít také obce a chovatelé, kteří se ale dostanou jen k údajům týkajícím se jejich psů.

Veterinární komora již nyní provozuje evidenci psích pasů. Stát předpokládá, že většina psů bude zapsána do centrální evidence do roku od nabytí účinnosti novely, přechodné období ale na to dává tři roky.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o velký projekt a musíme postupovat v souladu se zákony, nebude možné vytvořit databázi v termínu 1. 1. 2023. Budeme se samozřejmě snažit o rychlé vytvoření nového systému,“ doplňuje prezidentka veterinářské komory Petra Šinová.