Nová agentura pomůže s přípravou mezivládních dohod o prodeji zbraní. Má českému průmyslu otevřít Asii a Jižní Ameriku

Dosavadní diplomat Aleš Vytečka se stal prvním ředitelem Agentury pro mezivládní obrannou spolupráci, kterou založilo v březnu ministerstvo obrany. Jméno ředitele oznámil ministr Lubomír Metnar (za ANO). Agentura zprostředkuje českým zbrojařům prodej vojenského materiálu na mezivládní úrovni, již se podle ministerstva podílí na jednání s Filipínami a Severní Makedonií.

Nový ředitel agentury Aleš Vytečka byl dosud zástupcem českého velvyslance v Bangkoku. Uvedl, že na ministerstvu zahraničí, kde pracoval třináct let, se tematice zahraničního obchodu s vojenským materiálem věnoval. Pod sebou bude mít zprvu devět lidí, výhledově by se obsazení mohlo rozrůst. Rozpočet má agentura asi patnáctimilionový. 

Podle náměstka ministra obrany Tomáše Kopečného vznikla Agentura pro mezivládní obrannou spolupráci, aby se pod ni mohlo sdružit vše, co podpoří české firmy při prodeji zbrojního materiálu do jiných zemí. Například zprostředkuje finanční záruky formou Exportní garanční a pojišťovací společnosti či České exportní banky, nebo poskytne certifikáty jakosti zboží prostřednictvím Vojenského technického ústavu.

Stát chce jejím prostřednictvím zpřístupnit českým zbrojním firmám trhy v jihovýchodní Asii nebo v Jižní Americe. Podle ministra Metnara se takovým způsobem daří uzavírat zbrojní kontrakty zatím pouze sedmi zemím světa, k nimž řadí Spojené státy, Izrael, Švédsko nebo Francii. S využitím mezivládní dohody nakupuje Česko vojenské vrtulníky ze Spojených států nebo mobilní radiolokátory a rakety z Izraele, upřesnil.

Náměstek Kopečný je přesvědčen, že čeští zbrojaři státní podporu potřebují. Upozornil, že na export jde přes 90 procent výrobků tuzemského obranného průmyslu a některé státy světa jsou zvyklé nakupovat zbrojní materiál právě především prostřednictvím mezivládních dohod. Protože Česká republika dosud nedokázala takovou formu pomoci domácím firmám nabídnout, byly znevýhodněny, míní Kopečný.

Agentura pro mezivládní obrannou spolupráci – zkráceně AMOS – je součástí ministerstva obrany jako jeho samostatný útvar. Společnost, která bude mít o její podporu zájem, sepíše žádost, kterou nejprve vyhodnotí ministerstvo, a potom ji předá agentuře, která připraví dohodu vyhodnocenou pracovní skupinou složenou z náměstků ministerstev obrany, průmyslu a obchodu, zahraničí a financí. Dohodu bude muset schválit i vláda. Konečnou smlouvu ale daná firma podepíše s cizí vládou sama.