Nesouhlasím s presumpcí viny, řekl Čunek v souvislosti s případem Hladíka

Interview ČT24: Jiří Čunek (zdroj: ČT24)

Neuznávám presumpci viny, řekl v pořadu Interview ČT24 senátor Jiří Čunek v souvislosti s kauzou Petra Hladíka (KDU-ČSL), kterému prohledávali kancelář během zásahu na brněnském magistrátu. Čunek uvedl, že zda Hladík něco udělal, či neudělal, ví jen on. Podotkl však, že dnes je velmi snadné někoho obvinit, a „kultura,“ kdy člověk raději z funkce odchází, aniž by byl obviněn, by se v Česku měla změnit.

Kriminalisté v úterý provedli razii na brněnském magistrátu, přičemž o podání vysvětlení a přístup do kanceláře požádali také Hladíka, který byl dosavadním náměstkem primátorky a rovněž kandidátem na ministra životního prostředí po končící ministryni Anně Hubáčkové (KDU-ČSL).

Kauza se podle  dostupných informací týká privatizace městských domů a firmy ovládané městskou částí Brno-Černovice. Hladík nebyl z ničeho obviněn. 

Čunek podotkl, že v těchto případech nesouhlasí s presumpcí viny. Zmínil i kauzu bývalého ministra školství Petra Gazdíka (STAN), který ve funkci skončil kvůli stykům s podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem, ačkoliv v kauze Dozimetr nijak nefiguroval. „Tak to u nás fungovat nemá, jestliže nic nespáchal, neměl odstupovat,“ podotkl Čunek s tím, že člověk by neměl odstupovat jen kvůli tomu, že „někoho zná.“   

Hladík by měl podle senátora do funkce ministra nastoupit, pokud přesvědčí širší vedení KDU-ČSL, že v jeho bezprostředním okolí není nikdo ze sedmi obviněných v brněnské kauze. 

„Já o Petru Hladíkovi ani o kauze vůbec nic nevím. Jestli je to ale tak, jak říká, že po něm jen chtějí vysvětlení a není s tím spojený, pak ať je klidně ministrem,“ uvedl Čunek. Dodal, že jestli tomu tak je, ví jen Hladík sám a policie. Podotkl, že v této rozjitřené době je „pro, aby se ještě počkalo.“ 

V případě, že by se ukázalo, že Hladík v kauze figuruje, musel by se vybrat nástupce. Z možných kandidátů na post ministra životního prostředí si Čunek podle svých slov dokáže ve funkci představit Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL).

Wolfův případ je dále

V souvislosti s obžalovaným Janem Wolfem (KDU-ČSL), který stane před soudem v kauze pražských magistrátních sportovních dotací, Čunek podotkl, že jde o jiný případ, který je dál než případ Hladíka. „Tam už je to u obžaloby. Druhá věc je, jak on to osobně cítí. Přiznám se, byť Jana Wolfa znám, tak o tom případu nic nevím,“ uvedl Čunek. 

Zopakoval však, že současná kultura v Česku by se měla změnit. „Teď je tlak, aby odešel každý, kdo je jakkoliv někde zmíněn – ti lidé budou muset odejít všichni. Já jsem se setkal sám kvůli své politické práci s mnoha gaunery, chodím do vězení často za těmi lidmi a jsou to věci, které souvisí i s mou prací,“ podotkl senátor s tím, že se musí posoudit, zda se někdo s někým stýká kvůli osobnímu zisku, nebo zda to pouze byla jeho práce. 

Mnozí politici neustojí funkci

„Mnozí politici neustojí tu funkci, kterou mají. Propojí se se zločinem a berou peníze nebo mají výhody. To se stát může a je dobře, že se to odsoudí. Pak jsou ale lidé, kteří jsou nespravedlivě obviněni, ale případ nejde dál. Člověk není ani obviněn, ani obžalován,“ dodal Čunek s tím, že může hovořit z vlastní zkušenosti. „Bylo napsáno, že se prokázala moje nevina, a co to tomu politikovi po třech a více letech pomůže. Většina z nich to nevydrží,“ uvedl. 

Zmínil, že by případná hranice měla být jako u normálního člověka, tedy až u odsouzení. „Ale vymlouvat se na to, že soudy pracují pomalu a proto ať každý rychle odejde, to způsobuje, že je velmi jednoduché někoho obvinit,“ míní Čunek s tím, že pak se stává, že do politiky nechtějí jít slušní lidé. „Protože si řeknou: 'Já tam půjdu a budu mít tyto problémy, to tam nepůjdu'.“

Dodal, že zodpovědnost je také na politické straně, která daného kandidáta na post dosadila. Ta by jej měla znát a být o něm přesvědčená.   

Senátor hovořil i o svém znovuzvolení do funkce starosty ve Vsetíně i předvolebních debatách. Celé video si můžete pustit ve videu na začátku článku.