Někteří uprchlíci nedostali dočasnou ochranu kvůli vízu z cizího státu. Čekají na verdikt soudu

Události: Dočasná ochrana pro uprchlíky v Česku (zdroj: ČT24)

O odmítnutí dočasné ochrany pro některé ukrajinské uprchlíky se v Česku vedou soudní spory. Neúspěšní žadatelé měli víza jiného státu – podle zákona by proto neměli získat to české. Evropské právo na to ale nahlíží jinak. Tuzemské soudy se v některých případech začaly přiklánět na stranu uprchlíků. Konečné slovo by nyní měl mít Nejvyšší správní soud.

Uprchlík Jevhenij Antonenko z Ukrajiny nejprve zamířil do Nizozemska. Po čase se tamního víza vzdal a odcestoval za přáteli do Česka. Vízum dočasné ochrany ale nejdřív nedostal. Usiloval o něj rok. Proti úřadům uspěl až s žalobou.

„Zásah žalovaného (…) byl nezákonný. Žalovanému se zakazuje pokračovat v porušování žalobcových práv a přikazuje se mu, aby obnovil stav před vrácením žalobcovy žádosti o dočasnou ochranu,“ zněl rozsudek Městského soudu v Praze. Nyní už Jevhenij Antonenko může studovat a pracovat.

Anna a Oleksandr Fomenkovi s podobným příběhem u soudu neuspěli. O vízum přišli kvůli údajnému získání dočasné ochrany v Lotyšsku, přes které do Česka přicestovali. „Byli jsme tím hodně překvapení, protože jsme měli v pasech jen to české vízum,“ řekla Anna Fomenko. Takové případy nejsou ojedinělé.

Čekání na rozsudek

Podle zjištění ČT z databáze Nejvyššího správního soudu ve většině případů soudy uprchlíky podpořily. „Evropská směrnice vyjmenovává konkrétní důvody, proč nemůže být dočasná ochrana udělena, ale důvod udělení ochrany v jiném státě zde vůbec není,“ sdělil právník z Organizace pro pomoc uprchlíkům Michal Pitař.

„Podali jsme kasační stížnost na Nejvyšší správní soud v rámci těch judikátů Krajského soudu, který vyhověl cizincům. A čekáme, jaký ten rozsudek bude. Z našeho pohledu, my neporušujeme právo Evropské unie,“ uvedl tiskový mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

Na verdikt čekají i Fomenkovi. V Česku chtějí zůstat, nemají se totiž kam vrátit – jejich dům zasáhla ruská raketa.