Některé léky stále chybí. Výrobci kritizují stát

Česko se stále potýká s nedostatkem některých léků. Podle ředitele Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Davida Koláře je nutné hledat řešení na úrovni celé Evropské unie. Vyjednávat se podle něj snaží i farmaceutické firmy, ale jejich návrhy prý „zůstávají nevyslyšeny“. Ředitel České asociace farmaceutických firem Filip Vrubel zase míní, že cena některých léčiv je nízká, přitom náklady rostou. „Pokud stát chce zvýšit cenu léků, neměl by čekat na zdravotní pojišťovny,“ myslí si. Náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček ujistil, že o tom už se jedná, a odmítl, že by stát byl k volání firem hluchý.

Situace ohledně nedostatku léků má podle Koláře dvě roviny, které je potřeba vzít v potaz. „Ta první je vyřešit stávají situaci a připravit se na podzimní vlnu, která velmi pravděpodobně přijde. V tomhle ohledu je nejdůležitější role ministerstva zdravotnictví, které musí využít nástrojů, které má v legislativě.“

Jako příklad Kolář uvedl vyjednávání s výrobci ohrožených skupin léčiv. Podle něj je nutné s nimi dohodnout, aby dodávky léků byly v dostatečném množství. „Pokud se to nedaří, tak hledat jiné alternativy buď u jiných distributorů, nebo výrobců,“ poznamenal. Jednání už nyní probíhají, připomněl.

Tímto se ale situace dle Koláře vyřeší jen krátkodobě. „Měli bychom hledat i dlouhodobé řešení, protože vidíme, že výpadky nejsou jen otázkou Česka. Řeší se to na úrovni celé Evropské unie. Pokud chceme zajistit, že se s tím nebudeme potýkat každý rok, je třeba řešení hledat na úrovni celé Evropské unie,“ upozornil.

Kolář o nedostatku některých léků (zdroj: ČT24)

Kolář: Naše návrhy zatím nebyly vyslyšeny

Farmaceutické firmy by podle něj měly určitě být jedním ze subjektů, které řešení situace budou hledat. „Výrobci totiž mají největší know-how, jak výrobní proces vypadá. Už dlouhodobě komunikujeme, co jsou hlavní příčiny výpadků, že jim zároveň všem nejde úplně předcházet, že Evropa by měla být aktivnější ve snaze zajistit, aby výroba probíhala v nějaké větší části přímo v Evropě,“ popsal.

„Bohužel musím říci, že naše návrhy zatím nebyly úplně vyslyšeny,“ přiznal Kolář s tím, že Evropská komise podle něj nedělá kroky, které by přispívaly ke zlepšení lékové situace.

Farmaceutické společnosti se ale zatím bez ohledu na jednání s Evropskou komisí či s jednotlivými státy snaží na podzimní vlnu připravit, podotkl. „Navyšují výrobní kapacity, snaží se stavět nové výrobní závody,“ uvedl jako příklad.

S firmou BB Pharma jednáme od jara, říká Dvořáček

Například společnost BB Pharma přestala do Česka dodávat V-penicilin s odůvodněním, že jeho cena na českém trhu je příliš nízká. Tu u originálních léků nastavuje stát. S cenou 86 korun a 80 haléřů se ale firmě do tuzemska léčivo dodávat nevyplatí.

Zvýšení ceny léčiva s firmou BB Pharma řešíme už od května, upozornil náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. „Byť je na stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv uveden důvod přerušení dodávek z důvodu ceny, tak společnost BB Pharma už vyrábí nové šarže pro Českou republiku, které by měly být dostupné asi během třiceti dnů,“ poznamenal.

Dvořáček hovořil o nedostatku některých léků (zdroj: ČT24)

„Ona ta zpráva vypadá dramaticky, ale jsme se společností v kontaktu už od jara a řešení máme hotové,“ řekl. Cena penicilinu by podle něj měla stoupnout o dvacet až pětadvacet procent. „Ono také záleží, jaká marže se uplatní v tom, než ten přípravek doputuje do lékárny. Rozdíl by pacient skoro neměl vidět, bude to maximálně v řádu desetikorun.“

Společnost BB Pharma ale není jediným dodavatelem penicilinu do České republiky, podotkl. V tuto chvíli má méně než čtyřicet procent, tudíž to podle něj není dominantní dodavatel.

Česko podle Dvořáčka hlavně potřebuje zrychlit vyjednávání o stanovení ceny a úhrady, to je také důvodem, proč resort zdravotnictví připravil novelu zákona o léčivech. „My teď můžeme reagovat jen v momentě, kdy nás výrobce informuje, že došlo k nějaké zásadní změně. (…) Teprve potom můžeme spustit celý mechanismus k dojednání změn.“

Vrubel o nedostatku některých léků (zdroj: ČT24)

Nutnost dohody s pojišťovnou je špatně, míní Vrubel

Podle Vrubela je dodavatelů základního penicilinového antibiotika málo. „To se bavíme i o všech skupinách antibiotik, u kterých je velmi malý počet dodavatelů. To je jedno z velkých rizik v situaci, kdy nám jeden či dva z dodavatelů vypadnou z trhu,“ ujasnil.

„Věřím, že u základního penicilinového antibiotika máme informace od jiných dodavatelů. A naprostá většina dodavatelů byla připravena pro tuto sezonu a plánuje dodávky navýšit o vyšší desítky procent,“ doplnil

Problém výše ceny není podle Vrubela jen u V-penicilinu, ale i u jiných typů léčiv. „Obecně vidíme, že celá řada léků, které chybějí na českém trhu, jsou léky, které stojí řádově desítky nebo několik málo stokorun,“ upozornil s tím, že ceny léků v uplynulých deseti letech stagnují, či se dokonce snižují, zatímco náklady na výrobu, dovoz a distribuci rostou.

S firmou BB Pharma nyní jednají zdravotní pojišťovny o zvýšení ceny. „To není nijak velké, bavíme se o tom, že firma potřebuje zvýšit cenu o zhruba jedno dvě eura na krabičku,“ sdělil Vrubel.

Problémem ale mohou být komplikované procesy v Česku. „Je nutné mít dohodu se zdravotní pojišťovnou, což si myslíme, že je špatně. Pokud chce stát zajistit léky, tak by měl mít nástroj, jak zvýšit jejich cenu, nikoliv čekat na zdravotní pojišťovny,“ myslí si.

Farmaceutické firmy podle něj ovlivňují cenu léků tak, že se snaží optimalizovat náklady. „Snaží se tlačit na tu výrobní část, aby náklady byly co nejnižší. To samozřejmě má i odvrácenou stranu, protože pokud tlačíte na výrobní náklady, tak se snažíte optimalizovat výrobu, konsolidovat ji do několika málo závodů. S tím souvisí i to, že v posledních dvaceti letech došlo k obrovskému odlivu výrobních kapacit z Evropy směrem do Asie,“ vysvětlil.