Některé jednorázové plasty mají být zakázány. Obaly zdražují, tvrdí dodavatel, je prý snaha o předzásobení

Byznys ČT24: Konec plastových obalů se blíží (zdroj: ČT24)

Vláda schválila zákon, podle kterého by už od července mohl platit zákaz prodeje některých jednorázových plastů. Rok bude možné doprodávat už jen dosavadní zásoby. Předpis ještě musí posoudit parlament. Podle majitele dodavatelské společnosti Balmeto.cz Petra Mitánka už nyní cena obalů roste. Řekl to v úterním Byznysu ČT24.

„Posledních pár dnů nás všichni evropští výrobci informují o zdražení těchto produktů, protože se obrovským způsobem navýšily objednávky. Lidé se chtějí předzásobit,“ nastínil Mitánek. Tyto jednorázové plasty podle něj zdražily o pět až deset procent.

Mizet by měly začít plastové tácky, příbory a polystyrenové nápojové kelímky. Totéž platí třeba i pro brčka a vatové tyčinky. „To je zásadní věc, zbavíme se tak určitě mnoha stovek tun, dokonce tisíců tun a opravdu miliard výrobků, které mnohdy pak hyzdí naše životní prostředí. Kromě toho zákon stanovuje ještě celou řadu dalších povinností pro výrobce i jiných plastů,“ řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Například klasické PET lahve budou muset mít víčko připevněné přímo k lahvi.

Pandemie přinesla více plastových obalů

Spotřebu plastů nyní navýšila pandemie koronaviru. Kvůli šířící se nákaze vzrostla poptávka po jednorázových rukavicích nebo rouškách. Do plastu jsou zabalené také dezinfekce. Začalo se používat i více plastových potravinových obalů nebo kelímků. Restaurace po celém světě totiž většinou fungují pouze v režimu výdejních okének.

Podle Mitánka se aktuálně z obalů nejvíce prodávají jednorázové vaničky na hotová jídla. „Není se čemu divit, protože tento produkt drží nad vodou spoustu gastro provozů, které nemají jak jinak prodávat své pokrmy,“ řekl. V minulosti podle něj dominovaly jednorázové kelímky. „Dnes už jsou na většině velkých akcích nahrazeny kelímky znovu použitelnými,“ dodal.

Plastového odpadu během pandemie ale vzniká víc i proto, že jeho výroba zlevnila. K výrobě je potřeba ropa, hospodářský útlum po ní ale snížil poptávku a to vedlo ke zlevnění. Nový plast je tak pro firmy levnější a dostupnější než ten recyklovaný.

Spotřeba plastů v Česku roste

Spotřeba plastových obalů v tuzemsku roste delší dobu. Mezi lety 2003 a 2019 vzrostl jejich objem o více než 90 tisíc, a to na 264 tisíc tun. A roste i celosvětová produkce plastů. Před dvěma roky se na celém světě vyprodukovalo 368 milionů tun. Bylo to o devět milionů tun více než rok předtím.

V Evropě pak meziročně objem plastů klesl, a to o čtyři miliony tun. Největším světovým producentem pak byla v roce 2019 Asie. Ta byla na první příčce s 51 procenty. Druhé místo mezi největšími producenty plastů obsadila s 19 procenty Amerika, Kanada a Mexiko. Evropa skončila se šestnácti procenty třetí.