Nejvyšší soud bude řešit druhou větev korupční kauzy kolem Ratha

Druhou větev korupční kauzy Davida Ratha bude řešit Nejvyšší soud. S rozsudkem Vrchního soudu nesouhlasí státní zástupce, ani tři další odsouzení včetně firmy Metrostav. České televizi to sdělil mluvčí Krajského soudu v Praze Jiří Wažik. Lhůta pro dovolání ale ještě běží, proto mohou přibýt další. Pravomocně poslal soud bývalého hejtmana do vězení v červnu. V kauze, kde jde o manipulace se zakázkami ve Středočeském kraji, soudy pravomocně odsoudily také manžele Kottovy, firmu Metrostav nebo její dceřinou společnost Metrostav Infrastructure.

Dovolání podal Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž a firma Metrostav. Kromě nich ale i odsouzený bývalý ředitel středočeské záchranné služby Martin Houdek a bývalý manažer zdravotnické společnosti Puro-klima Martin Jireš. Podle mluvčího Wažika je ale možné, že další ještě přibydou. „Stále totiž běží lhůta pro dovolání,“ řekl mluvčí Wažik.

Opravným prostředkem napadají rozhodnutí Vrchního soudu v Praze z konce června minulého roku. Tehdy soud zpřísnil Rathovi trest o rok na celkových osm let. Tresty potvrdil také všem dalším spoluobžalovaným, a to včetně například společnosti Metrostav a její dceřiné společnosti Metrostav Infrastructure, kterým soud potvrdil tříletý zákaz účasti na veřejných zakázkách.

Rath nastoupil do vězení už na začátku ledna. Odsedět si musí jen několik měsíců. Odpykával si už totiž jiný nepodmíněný trest, z toho ho ale soud podmíněně propustil loni v lednu.

Metrostav se brání hlavně kvůli ztrátě zakázek

Právě Metrostav Infrastructure podala dovolání už v srpnu. V té době ještě ale ani nebyl vyhotovený rozsudek, Nejvyšší soud tak o věci rozhodovat nemohl. Metrostav se i se svou dceřinou společností snaží především zabránit tříletému trestu zákazu účasti na veřejných zakázkách kvůli třicetimiliardové škodě, která jim podle advokátů firmy vznikne.

Kvůli tomu podala společnost nejen ústavní stížnost, ale dokonce odboráři Metrostavu požádali prezidenta Miloše Zemana, aby firmě trest odpustil. Informoval o tom server Seznam Zprávy. Na žádosti určené prezidentovi Zemanovi se měl podílet nejen tehdy prezidentský kandidát a šéf odborářů Josef Středula, ale taky bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Prezident ale ještě nerozhodl. V žádosti se odvolávají hlavně na to, že budou muset propouštět zaměstnance kvůli ztrátě zakázek.

Stížnost odmítl Ústavní soud v říjnu, protože podle něj firma nevyčerpala všechny opravné prostředky. Ze zákona musí totiž nejprve dojít k rozhodnutí o dovolání.

Úplatky a manipulace se zakázkami

Kromě bývalého hejtmana Davida Ratha se kauza týká i bývalé ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Kottové a jejího manžela Petra Kotta. Podle rozsudku všichni tři na přelomu let 2011 a 2012 domlouvali úplatky a manipulovali veřejné zakázky ve Středočeském kraji za stovky milionů korun.

Všichni tři dostali osmiletý trest odnětí svobody a milionové peněžité tresty. Kromě toho jim odvolací soud udělil i trest zákazu činnosti.

Obžalobě čelilo ještě šest lidí včetně bývalého generálního ředitele Metrostavu Pavla Piláta. Odvolací soud je všechny uznal vinnými, některým snížil uložené peněžité tresty či zákazy činnosti. Do vězení soud poslal Lucii Novanskou a Pavla Drážďanského, zbylé obžalované potrestal soud podmínkami. Peněžité tresty v souhrnu přesahují u obviněných lidí 49 milionů korun, u firem šestnáct milionů korun. Zákaz účasti na veřejných soutěžích na tři roky má stejně jako Metrostav také firma Jipe, na dva roky pak společnost Hospimed a Puro Klima.