Nebyl to úplatek, ale PR služby, řekl advokát lobbistky Mrencové o penězích pro novináře

Krajský soud v Plzni se v odvolacím řízení začal zabývat případem bývalého místostarosty Mariánských Lázní Petra Horkého a lobbistky Jany Mrencové. Okresní soud v Chebu je v dubnu odsoudil za úplatkářství, podle rozsudku chtěla Mrencová od Horkého 25 tisíc korun za odvrácení nepříjemného článku v novinách. Podle jejich obhájců se však nejednalo o úplatky, ale o PR služby. Krajský soud věc odročil, verdikt vynese 16. listopadu.

Bývalý místostarosta Mariánských Lázní Horký dostal v dubnu u okresního soudu v Chebu 16měsíční podmíněný trest s odkladem na dva roky, Mrencová dvouletou podmínku s odkladem na 2,5 roku. Mrencová také musí zaplatit 25 tisíc korun, Horký 20 tisíc. Oba se proti verdiktu odvolali - kauzou se proto nyní zabývá soud vyšší instance v Plzni.  

Případ vyšel najevo při telefonních odposleších Horkého na podzim 2014 kvůli vyšetřování jiné trestní věci, v níž bylo nakonec jeho stíhání zastaveno. V jednom z odposlechů policisté zachytili hovor, ve kterém Mrencová říká Horkému, že hrozí, že o něm negativně chce psát redaktor MF Dnes, ale že to může odvrátit.

Za to požádala Horkého o 25 tisíc korun. S 20 tisíci korun pak policisté Horkého před schůzkou i zadrželi. Nikdy se ale nezjistilo, jaký redaktor chtěl o Horkém psát a ani šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl o takovém tématu nevěděl.

Podle obhájců obou obžalovaných se nejednalo o úplatkářství, ale o pokračování služeb, které Mrencové firma pro Horkého v minulosti opakovaně dělala. Ani předání peněz v hotovosti nebylo podle nich ničím neobvyklým.

„Úplatek je hluboký omyl. Byl to klasický učebnicový příklad PR služeb,“ řekl advokát Mrencové. On i právní zástupce Horkého se stejně jako u soudu v Chebu ohradili proti použití odposlechů, které podle nich nebylo oprávněné. Navrhují, aby krajský soud rozsudek zrušil a věc vrátil do Chebu. Státní zástupkyně je s předchozím verdiktem i vyměřeným trestem spokojená.

Horký čeká na rozsudek i v případu karlovarského bytového podniku, kde je obžalován z porušení povinností při správě cizího majetku.

Případ „neexistující mluvčí“

Jméno lobbistky Mrencové se v médiích hojně objevovalo letos před krajskými volbami hlavně v souvislosti s její spoluprací s Jihomoravským krajem. V létě se o ní začalo psát v souvislosti s kauzou neexistující mluvčí jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD) Lucie Proutníkové, za kterou se Mrencová podle bývalé mluvčí kraje Denisy Kapitančikové vydávala.

Od kraje podle informací médií dostávala za přeposílání tiskových zpráv zhruba 400 tisíc korun ročně. Kontrolní výbor zastupitelstva ale následně nenašel žádná pochybení ve spolupráci a smlouvách mezi krajským úřadem a firmami spojenými s Mrencovou.

Vztahy Jihomoravského kraje s firmami kolem Mrencové řeší Národní centrála proti organizovanému zločinu. Její mluvčí Jaroslav Ibehej žádné nové podrobnosti o případu nesdělil. Média také informovala o tom, že Mrencová a s ní spojené firmy zřejmě pracovaly i pro KSČM.