Návrh na podporu nájemního bydlení není všespásný, uvádí Bartoš. Dostálová žádá výraznější podporu

Události, komentáře: Stavte nájemní byty, vyzývá stát obce (zdroj: ČT24)

Ohlášený státní program na podporu nájemního bydlení není všespásný a vláda chystá osm dalších návrhů. V pořadu Události, komentáře to řekl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Podle bývalé ministryně pro místní rozvoj a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Kláry Dostálové (ANO) je předložený materiál nedostatečný, velký problém prý bude mít ministr s nastavením pravidel.

Nový program na podporu bydlení spustil v pondělí Státní fond podpory investic (SFPI), přičemž na dotacích a úvěrech by z něj měl rozdělit 800 milionů korun. Vzniknout by mohlo kolem 300 nájemních bytů, a to hlavně obecních. Ministerstvo pro místní rozvoj už připravuje také návrh zákona o podpoře bydlení.

„V programu je v tuto chvíli osm set milionů, ale celkové investice (na podporu bydlení) i skrze Národní plán obnovy míříme na investici v hodnotě dvaceti miliard do dostupného nájemního bydlení v následujících třech letech,“ uvedl Bartoš. 

„Pan ministr hovoří o virtuálních penězích ještě z národního plánu obnovy, ale ty samozřejmě ještě nejsou schváleny, takže musíme počítat s tím, co máme: tedy 800 milionů,“ uvedla  někdejší ministryně Dostálová. Souhlasí se starosty a primátory, že představená pomoc je velmi malá a zároveň bude podle ní složité nastavení pravidel.

„Je to pětadvacetiprocentní dotace, například na stomilionový projekt dostane obec 25 milionů a 15 milionů odvede na DPH, takže reálná pomoc je zhruba deset milionů a ještě k tomu za tyto peníze bude muset dvacet let plnit pravidla udržitelnosti. S byty tedy nebude moci nakládat jinak než v souladu s nařízením,“ prohlásila s tím, že by ministr měl raději otevřít další program například na podporu družstevního bydlení.

Bartoš zmínil, že již připravuje další program o dostupném nájemním bydlení pro obce. „Ten už bude mít i takové parametry, jako je například snížený nájem a definice těch skupin – mladí lidé, zdravotní sestry. To je jiná věc než sociální bydlení.“ Podotkl však, že dostupné bydlení tak, jak je v tuto chvíli v České republice nastavené, nemá příliš možností.

Dostálová zmínila zákon o sociálním bydlení, který připravovala v roce 2021 ještě jako ministryně. Tehdy se ale proti němu postavily obce. „Zákon byl koncipován tak, že bylo povinné mít pětiprocentní fond sociálních bytů v každé obci, což se nelíbilo obcím, starostům, ani primátorům. Nakonec se dohodlo, že to nebude jen zákon o sociálním bydlení, musíme se bavit o zákonu o dostupném bydlení, nikoliv o sociálním, takže to nahrazovaly různé dotační programy.“ 

Bartoš podotkl, že nynější zákon na podporu bydlení by mohl být ve sněmovně na přelomu roku. „Cítím poměrně velkou podporu,“ dodal s tím, že jde o návrh, který nebude povinný pro obce, ale dá jim nástroje, jak budovat garantované bydlení pro soukromé pronajímatele. 

Dostálová zmínila, že právě proti garantovanému bydlení se už opět ozývají obce. „Soukromý majitel bytu by to svěřil obci a ta by ho pronajímala dále podle toho, jak uzná za vhodné. Je tam ale problém. Kdo bude soukromému vlastníkovi ručit za to, že byt nedostane zpět vybydlený? Obce za to nechtějí nést zodpovědnost.“ 

Zmínila však, že je ráda, že se toto téma opět otevírá. „Ve sněmovně se nenajde hnutí nebo strana, které by rozporovalo nutnost a potřebnost zákona o dostupném bydlení.“