Nad Hradem přelétají desítky dronů ročně, i když se to nesmí. Padají desetitisícové pokuty

Bezletovou zónu nad Pražským hradem nejčastěji narušují zahraniční návštěvníci s drony. České televizi to řekl mluvčí Úřadu pro civilní letectví Vítězslav Hezký. Loni úřad uložil 32 pokut, z toho 26 bylo právě za přelety nad Hradem. Piloti dronů za to museli zaplatit desetitisícové pokuty.

„Zakázaný prostor LKP1 (Pražský hrad) je asi nejfrekventovanějším prostorem tohoto typu v ČR a bohužel je často cizinci využíván,“ uvedl Hezký. Například v roce 2018 úřad z udělených 32 pokut za porušení pravidel létání pro letadla bez pilota na palubě udělil 26 za narušení zakázaného prostoru nad Pražským hradem.

Za tento přestupek lidé nejčastěji zaplatili desetitisícové pokuty. Ze seznamu udělených pokut také vyplývá, že vzdušný prostor nad Pražským hradem narušovali především cizinci, a to například z Číny, USA, Ruska, Ukrajiny nebo Německa.

Ostatní sankce se týkaly českých občanů a úřad je uložil za létání v blízkosti staveb a lidí nebo za létání s dronem v noci a za provozování leteckých prací bez povolení, za které hrozí až stotisícová pokuta.

Za poslední tři roky, od roku 2016 až 2018, úřad pokutoval 93 lidí, z toho 79 z nich bylo sankcionováno právě za narušení vzdušného prostoru nad Pražským hradem. Kontrolu této bezletové zóny zajišťuje policejní Útvar pro ochranu prezidenta ČR.

Ten podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka využívá všechny prostředky ochrany, a to i před bezpilotními letadly. „Obsluha bezpilotního letadla je vyzvána k ukončení činnosti a následně proběhnou související úkony v rámci správního řízení,“ řekl Ovčáček.

Upozornění o zákazu letů dronů je na webových stránkách Pražského hradu a u vstupu do areálu. „Na vstupních kontrolních bodech jsou umístěny piktogramy se zakázanými předměty v areálu, mezi kterými je také dron,“ upřesnil Jan Kaše, náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky.

Kromě hradního webu jsou informace v angličtině dostupné i na webových stránkách Úřadu pro civilní letectví. „Úřad také každodenně odpovídá na dotazy právě cizinců, kteří se do Česka chystají a chtějí se o regulaci více dozvědět,“ řekl Vítězslav Hezký a dodal, že je odpovědností každého, aby si našel informace o omezeních pro provoz dronů v zemi, kde chce létat.