Na středních školách učí nejméně mužů za posledních sedm let. Podle ředitelů za tím stojí nízké platy

Učit na střední škole láká muže čím dál méně. V první polovině loňského roku jich na středních školách a konzervatořích učilo nejméně od roku 2012. Podle statistik, které České televizi poskytlo ministerstvo školství, počet mužů vyučujících na středních školách téměř každým rokem klesá. Nepomáhá ani navyšování platů.

Zatímco v roce 2012 učilo na středních školách a konzervatořích téměř 42 procent mužů (17 551) z celkového počtu učitelů (41 789), v minulém školním roce počet mužských kantorů klesl na 40 procent (15 289 mužů z 38 223 učitelů).

Během sedmi let tedy ubylo zhruba 2300 učitelů. A podle statistik ministerstva školství muži na středních školách a konzervatořích mírně ubývají téměř každým rokem. V letech 2016 a 2017 jejich počet stagnoval.

Muži jako pedagogové ubývají kromě středních škol i v dalších oblastech školství. V první polovině roku 2018 bylo ve školství zhruba 18 procent mužů z celkového počtu pedagogických pracovníků. Je to nejméně od roku 2012, kdy byl podíl mužů z celkového počtu 21 procent.

Muži potřebují uživit rodiny

Průběžně například klesá i počet mužů jako řídících pracovníků na základních a středních školách. Téměř na polovinu klesl také od roku 2012 do loňska počet mužských asistentů pedagoga. Naopak krátkodobé navýšení počtu mužů učitelů zaznamenaly loni meziročně vyšší odborné školy.

Podle předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií České republiky Renaty Schejbalové muže od kariéry ve školství odrazuje hlavně nízký plat. „Samozřejmě, že muži ubývají. Například na našem gymnáziu máme 75 učitelů a z toho 18 mužů. Muže tam nikdo nenaláká za ty platy, které tam jsou. Potřebují uživit rodiny. Znám hned několik mladých mužů, kteří u nás nastoupili po škole, ale neměli tady v Praze na hypotéku, tak odešli,“ řekla Schejbalová a dodala, že ženy jsou podle její zkušenosti ve školství finančně podporovány svými partnery.

Ministerstvo chce muže do školství nalákat právě na zvyšování platů, ale i na zlepšení právního postavení učitelů. „Hlavním předpokladem ke zvyšování podílu mužů ve školství je určitě zvyšování platů. Jejich platy rostou kontinuálně již několik let. V minulosti došlo prostřednictvím novely školského zákona i k posílení právního postavení pedagogických pracovníků, zejména učitelů. Naše ministerstvo rovněž podporuje dlouhodobé pedagogické studijní programy,“ řekla ČT mluvčí ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Aneta Lednová.

Podle Asociace ředitelů gymnázií ale učitelům chybí jistota „Platy ve školství by se musely zvýšit skokově, a ne po deseti, patnácti procentech. Měli jsme mít zvýšené platy od září a k tomu nedošlo, bylo tomu až od ledna. Učitelům chybí jistota, něco se řekne a pak to neplatí. Učitelé tak neví, jestli se jim platy opravdu navýší nebo ne. Problém je ale také neustále přibývající papírování,“ dodává Schejbalová.

Nastupující učitel si od 1. ledna 2019 přijde na 28 630 korun hrubého. Pro porovnání: například ve druhé polovině roku 2016 si začínající učitel vydělal 22 620 korun hrubého. Do druhé platové kategorie se učitel dostane po dvou letech praxe. Pedagog, který má nad 32 let praxe a spadá tak do poslední, sedmé kategorie, si v současnosti přijde na 37 330 korun hrubého.