Na řadě míst jsou na silvestra zakázané ohňostroje. Hasiči varují před odpalováním pyrotechniky z balkonů a zahrad

Studio 6: Bezpečná zábavní pyrotechnika? (zdroj: ČT24)

Blíží se konec roku a s tím je spojené odpalování zábavní pyrotechniky. Letošní oslavy ale poznamenají opatření proti koronaviru a k tomu je ještě potřeba přičíst pravidla, která si města stanovují vyhláškami. Vzhledem k zákazu vycházení od 21:00 do 4:59, platnému i na silvestra, hasiči varují před zábavní pyrotechnikou vystřelovanou třeba z balkonů či zahrad. „Ve většině případů se nesmí pyrotechnika používat v obydlených částech, ale lidé to dělají a pak dochází k požárům,“ zdůraznil ve Studiu 6 vrchní komisař a mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Ohňostroj ani videomapping se letos na silvestra neuskuteční ani v Praze. Důvodem jsou zmíněná protiepidemická opatření, ale kromě toho platí v hlavním městě od 1. prosince letošního roku nová vyhláška. Ta zakazuje používání amatérské zábavní pyrotechniky na vybraných místech i na silvestra a Nový rok, dosud byly tyto dva dny výjimkou. Důvodem změny byly časté stížnosti lidí.

Podrobná mapa s místy je k dispozici na stránkách magistrátu hlavního města, ale zákaz platí například v historickém centru, v přírodních parcích a chráněných územích, okolo vodních toků a na ostrovech, přehradách a hrázích, v okolí trojské zoo a u domovů pro seniory a dalších pobytových sociálních zařízení. V historickém centru zakázala petardy a dělbuchy také Jihlava. Pyrotechnika se nesmí používat ani v Jablonci nad Nisou, na silvestrovské oslavy ale platí výjimka.

„Zábavní pyrotechnika je rušivá zejména pro seniory, čtyřnohé miláčky, zvířata, ale také může být nebezpečná věcem v okolí. To znamená, že může způsobit zahoření nebo poškození ať už objektů, nebo motorových vozidel,“ připomněl ve Studiu 6 ředitel Pyrotechnické služby Policie ČR Michal Dlouhý.

Ne všude je však používaní zábavní pyrotechniky zakázáno. Dlouhý v takovém případě nabádá, aby ji lidé používali na odlehlých místech. „Aby nemohli způsobit ohrožení v okolí stojících osob či zvířat, nebo nějakého majetku, tedy předmětů, staveb či motorových vozidel,“ dodal.

Pyrotechnika musí být schválená k použití v Česku, důležitý je i návod

Pokud někdo pyrotechniku kupuje, což v těchto dnech kvůli protikoronavirovým opatřením lze pouze přes e-shopy, pak je podle něho potřeba kupovat jen tu, která byla schválená k použití v Česku. A je také nutné dodržovat návod, který tam výrobce stanoví.

„Ten musí být v českém jazyce a je přesně stanovená i věková hranice, jak stará osoba může tyto prostředky pořídit a jakým způsobem se pyrotechnika používá. Některé kusy je potřeba fixovat, aby nedošlo k jejich překlopení a nasměrování efektu nežádoucím směrem,“ doplnil.

Připomněl také to, že důležité je i správné skladování v suchém prostředí. „Zvlhnutí může mít několik důsledků. Buď to nezafunguje tak, jak by mělo, anebo dojde, po zvlhnutí pláště, k snížení jeho pevnosti a může dojít k jinému směrování efektu, než bylo původně zamýšleno,“ podotkl Dlouhý. 

Nevybuchlou pyrotechniku vložte ideálně do vody, radí šéf policejních pyrotechniků

Pokud se pyrotechniku nepodaří odpálit, je nejlepší s ní bezprostředně poté podle Dlouhého nemanipulovat, nesnažit se ji rozebírat. Ideální je počkat deset až patnáct minut, a pokud ani tehdy k efektu nedojde, je vhodné ponořit ji do nádoby s vodou a ponechat ji tam na několik hodin, vysvětluje.

„Docházelo i k případům, kdy selhaná zábavní pyrotechnika byla vhozena do odpadového kontejneru a například na Ostravsku pak při následném výbuchu došlo k několikamilionové škodě na zařízení třídicí linky,“ přiblížil šéf policejních pyrotechniků.

Požárů spojených se silvestrovskými oslavami každý rok přibývá

Požárů spojených se silvestrovskými oslavami a s použitím pyrotechniky každým rokem přibývá. Naposledy jich bylo 387, o rok dříve 279 a předtím 238. Nejvíce požárů bývá v prvních třech hodinách Nového roku. Také hasiči proto upozorňují na to, aby lidé používali jen legálně prodávané výrobky a dbali na bezpečné zásady odpalování petard, uvedla mluvčí hasičů Nicole Studená.

Lidé by petardy a ohňostroje měli odpalovat zásadně na volném prostranství, minimálně sto metrů od domů. S pyrotechnikou nikdy nesmí manipulovat nezletilé děti. „Rozhodně neodpalujte pyrotechniku, pokud jste požili alkohol. Stává se, že místo do vzduchu zamíří podnapilá osoba na kolemjdoucí osoby či obydlí, protože neudrží předepsaný směr vypouštění pyrotechniky,“ dodala mluvčí.

„Vítáme, že je zákaz používání pyrotechniky v centru Prahy nebo parcích, ale obáváme se i toho, že lidé právě kvůli zákazu vycházení budou odpalovat pyrotechniku třeba na balkoně nebo z okna, což je velmi nebezpečné, protože může dojít k požáru bytu. Měli jsme takové případy,“ připomněl ve Studiu 6 mluvčí pražských hasičů Kavka.

Ve většině jsou sice podle něho takové požáry drobnějšího charakteru. „Ale jsou i případy, kdy světlice způsobí člověku požár na balkoně nebo zalétne někam,“ doplnil. Vloni tak například řešili pražští hasiči 52 případů souvisejících se zábavní pyrotechnikou.

Hasiči hlavního města slouží během silvestrovských oslav v posíleném počtu oproti současnému stavu. V pohotovosti budou minimálně čtyři dobrovolné jednotky.

Vzhledem k opatřením kvůli pandemii koronaviru, jako je už zmíněný zákaz vycházení a také to, že se na veřejnosti nesmí pít alkohol a restaurace jsou zavřené, mohly by být oslavy příchodu nového roku podle nich o něco klidnější.