Na pražském Barrandově hořelo. Hasiči likvidovali požár u filmových ateliérů

Na pražském Barrandově na Kříženeckého náměstí hořelo v podzemí budovy, kde je uskladněn stavební materiál a kulisy. Hasiči po automobilovém žebříku zachránili pět lidí. Požár se nešíří, ale je obtížné budovu odvětrat. Na místo vyjelo sedm jednotek s asi padesátkou hasičů a chemická služba z Petřin.

Událost byla hlášena krátce po čtvrt na čtyři odpoledne. Zásah byl podle mluvčího hasičů Martina Kavky náročný, protože hořelo v podzemí. Nutná byla dýchací technika, proto na místo zamířili chemici. „Zakouřený členitý prostor dlouho bránil ohlášení lokalizace. V 16:22 se však již požár nešířil a vyšetřovatel příčin požárů v dýchací technice mohl společně s jednotkami provádět průzkum a určit příčinu,“ sdělil mluvčí. 

Na Twitteru hasiči uvedli, že jde o požár uskladněného stavebního materiálu a kulis. Budova je podle mluvčího Kavky před dokončením rekonstrukce, příčina požáru s ní pravděpodobně souvisí. Předběžná škoda je 300 tisíc korun.

 V nejvyšším patře budovy pracovalo v době požáru pět dělníků. Dva se lehce nadýchali kouře a dostali kyslíkovou terapii.

Kvůli počtu zasahujících jednotek byl vyhlášen 2. stupeň požárního poplachu. „Požár se nešířil, ale bylo náročné budovu odvětrat. Vyšetřovatel příčin požárů provádí průzkum v dýchací technice,“ doplnili hasiči. 

Výrazně větší požár na pražském Barrandově vypukl v srpnu 2016. Na pozemcích sousedících s filmovými studii hořely kulisy představující historickou Paříž pro seriál Knightfall, produkční společnosti Stillking Films tehdy vznikla škoda odhadovaná až na 100 milionů korun. Shořelé dekorace byly pojištěné, firma je pro natáčení nechala postavit znovu.

V červnu 2017 hořel v areálu filmových ateliérů také sklad, způsobená škoda se vyšplhala na 800 tisíc korun. Objekt zapálil ze msty opilý mladík, spalo v něm v té době sedm lidí včetně nezletilé dívky. Muž se ke žhářství původně přiznal a přesně určil ohnisko požáru, později však vinu svaloval na svého bratra. Odsouzen byl na 8,5 roku vězení.