Na Kubu se po 27 letech vrátí český velvyslanec

Česká republika bude mít na Kubě po 27 letech diplomatické zastoupení na nejvyšší úrovni. Havana na třetí pokus souhlasila s velvyslancem, podle ministerstva zahraničí se jím stane Vladimír Eisenbruk. Ten již v minulosti zastupoval Česko v dalších zemích v regionu – Kostarice, Mexiku a Peru.

Po roce 1989 ochladly dříve vřelé československo-kubánské vztahy a Československo od roku 1990 nemělo na Kubě velvyslance. Černínský palác se to snažil změnit poslední dva roky, během kterých dvakrát žádal o souhlas pro svého velvyslance. Uspělo až letos. „Kuba udělila 21. července 2016 souhlas s působením nového velvyslance ČR na Kubě Vladimíra Eisenbruka,“ sdělilo ministerstvo zahraničí.

„Jsem rád, že budeme mít zastoupení na úrovni, kterou má většina států EU,“ uvedl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Zdůraznil, že přítomnost velvyslance v Havaně neznamená odklon od lidskoprávní tematiky. „To neznamená, že bychom slevovali z principů, které jsme hájili, co se týče ochrany názorů, dodržování lidských práv,“ uvedl.

Právě důraz Prahy na dodržování lidských práv na Kubě a podpora místního disentu v posledních desetiletích nejvíce narušoval vztahy obou zemí. Vztahy narušilo také zadržení tehdejšího poslance Unie svobody Ivana Pilipa a bývalého studentského vůdce Jana Bubeníka v roce 2001. Kubánské úřady je obvinily ze špionáže a oba muži strávili 25 dní ve vězení.