Na jemenském ostrově Sokotra zemřel Čech, s boji to zřejmě nesouvisí

Zpravodaj Borek hovořil o situaci na jemenském ostrově Sokotra (zdroj: ČT24)

Na jemenském ostrově Sokotra zemřel český občan, oznámil mluvčí českého ministerstva zahraničí Daniel Drake. Úřad s ohledem na rodinu nebude poskytovat detaily. Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež nicméně uvedl, že příčinou úmrtí nebyl válečný konflikt. Výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Kateřina Chaloupková minulý týden řekla, že má informace o dvou českých cestovních kancelářích, které mají na letošní rok vypsané termíny zájezdů na ostrov.

„Můžeme potvrdit úmrtí českého občana na jemenském ostrově Sokotra. O této skutečnosti byl náš zastupitelský úřad v Rijádu informován v pondělí. S ohledem na rodinu nebudeme poskytovat žádné detaily,“ podotkl Drake. Na Sokotru měla v neděli naplánovaný odlet cestovní kancelář Hamidi, která informovala, že o žádné takové události informace nemá.

„Opravdu došlo k úmrtí českého turisty. Bez jakékoliv vazby ke konfliktu v Rudém moři. Rodina si nepřeje sdělovat další podrobnosti a musíme tuto prosbu respektovat,“ řekl Papež. Server Tn.cz s odvoláním na tvrzení ředitele cestovní kanceláře Hamidi Omara Jamaeina informoval, že šlo o muže, jenž se utopil.

Ministerstvo vydalo počátkem ledna varování ohledně cest do Jemenu, a to včetně ostrova Sokotra. Území blízkovýchodní země v něm úřad označil za „značně rizikové“ a české občany vyzval, aby oblast opustili. Sokotra leží asi 350 kilometrů jižně od Arabského poloostrova. V cestovatelském systému Drozd je v tuto chvíli zaregistrováno sedm českých občanů v Jemenu, uvedl Drake.

AČCKA minulý týden požádala ministerstvo zahraničí, aby své varování ohledně cest na jemenský ostrov Sokotra přehodnotilo. Úřad ale doporučení po konzultaci s českou ambasádou v Rijádu ponechal.

Situace na Sokotře je klidná, uvedl zpravodaj

Američané či Britové v uplynulých dnech zasahovali v Jemenu proti hútíjským rebelům, kteří od loňského podzimu útočí na mezinárodní kontejnerové lodě. Povstalci ovládají velkou část Jemenu, včetně hlavního města Saná, a tvrdí, že jejich útoky jsou reakcí na válku Izraele v Pásmu Gazy a na podporu některých zemí vládě židovského státu.

Podle zahraničního zpravodaje ČT Davida Borka je situace na Sokotře klidná. „V oblasti kolem ostrova situace není komplikovaná. Z geografického a faktického stavu bezpečnostní i politické situace na místě se jedná o enklávu, která není zapojena do věcí, které se dějí okolo občanské války v Jemenu. Respektive je zapojena, ale velice volně. Žije si poklidnějším tempem,“ vysvětlil Borek.

Doplnil, že Sokotra je nyní pod kontrolou jihojemenského separatistického hnutí, které podporují Spojené arabské emiráty. Abú Dhabí na ostrov v roce 2015 zprvu dislokovalo svůj personál kvůli humanitární pomoci, posléze tam rozmístilo své ozbrojené síly. „Sokotra je klidná v tom smyslu, že je pod kontrolou této síly, kterou podporují Spojené arabské emiráty,“ uzavřel Borek.