Na Hrad nezveme ty, kteří se nesmířili se zvolením Zemana, vzkázal Ovčáček. Označil to za laskavost

Na nedělní ceremoniál ke sto letům založení Československa nepozvala prezidentská kancelář jen ty, kteří se podle mluvčího Hradu nevyrovnali se zvolením Miloše Zemana prezidentem. Potvrdil tak informace, že pozvánky nedostali například všichni šéfové sněmovních stran, jak je obvyklé. Konkrétní jména mluvčí neuvedl.

„Určitě nebudu uvádět jmenný seznam těch, kteří nebyli pozváni. Chci zdůraznit, že jich je opravdu minimální počet, možná by se vešli do většího výtahu. Z naší strany jde o určité vyjádření laskavosti – nechceme těmto lidem způsobovat zbytečné dilema při vědomí, že už takřka šest let úkorně prožívají fakt, že občané dvakrát zvolili prezidentem Miloše Zemana,“ řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Připomněl, že pozvání do Vladislavského sálu tradičně dostávají stovky hostů. Jsou mezi nimi předsedové a místopředsedové obou komor parlamentu, šéfové sněmovních i senátních výborů, předsedové politických stran i poslaneckých a senátorských klubů. Dále pak členové vlády, diplomaté, zástupci akademické obce, církevní hodnostáři, hejtmani a primátoři, představitelé soudní moci, vedoucí státních úřadů a institucí, významné osobnosti veřejného života nebo příbuzní vyznamenaných.

Někteří z Ovčáčkem jmenovaných lidí ale pozvánku na Hrad nedostali, což sám mluvčí nakonec potvrdil. „Samozřejmě se mohou objevit určité výjimky. Ale jsou to lidé, kteří by tak jako tak byli vystaveni těžkému dilematu, jestli na Pražský hrad přijít, nebo ne,“ vysvětlil Ovčáček.

Bez pozvánky je Gazdík, Kalousek i nejvyšší státní zástupce

Mezi nepozvanými je například předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík. „Beru to jako vyhodnocení rozdílných politických názorů. Vzhledem k tomu, jak se Hrad chová a jakou politiku provádí, je to vlastně čest,“ reagoval Gazdík. Podle něj by sté výročí zasloužilo od prezidenta noblesu, nadhled a státnickou moudrost.

Pozvánku nedostali také předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil nebo předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Zemanův protikandidát z první prezidentské volby a poslanec Karel Schwarzenberg byl pozván jen na recepci ve Španělském sále, která bude následovat po předávání vyznamenání.

Na oslavy 28. října nedostali pozvánku také někteří poslanci, hejtmani či rektoři, kteří mají vůči Zemanovi kritický postoj nebo při letošní volbě hlavy státu podpořili jeho protikandidáta Jiřího Drahoše. Je mezi nimi například primátor Brna Petr Vokřál (ANO).

Pozvánka nepřišla ani nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi. Před více než rokem se totiž odmítl dostavit na schůzku s prezidentem ve chvíli, kdy nejvyšší státní zastupitelství dohlíželo na vyšetřování kauzy v Lesní správě Lány spadající pod prezidentskou kancelář. „Od té doby (…) nejvyšší státní zástupce žádné pozvání na Hrad nedostal a s žádným už ani nepočítá,“ řekl jeho mluvčí Petr Malý.

V nemilosti dál zůstávají také někteří rektoři

Z rektorů nedostal pozvánku už „tradičně“ šéf Masarykovy univerzity Mikuláš Bek, který se nyní stal senátorem. Další brněnští rektoři Petr Oslzlý z Janáčkovy akademie múzických umění a Danuše Nerudová z Mendelovy univerzity účast odmítli. „Vzhledem k mimořádné významnosti tohoto svátečního dne jsem se rozhodla oslavit tento den jiným, pro mne důstojnějším způsobem,“ uvedla Nerudová.

Z pražských vysokých škol pozvánku obdrželi například rektor Akademie výtvarných umění Tomáš Vaněk, rektorka Vysoké školy ekonomické Hana Machková nebo rektor České zemědělské univerzity Petr Sklenička. Všichni se z akce omluvili.

Rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Rektor Vysoké školy chemicko-technologické Karel Melzoch už v pondělí řekl, že na Hrad nepřijde, i kdyby pozvání dostal. Podle mluvčího VŠCHT Michala Janovského má v plánu důstojnější program. Dopoledne se zúčastní kladení věnců na Vítkově, potom univerzitní akce u sochy Tomáše Garrigua Masaryka a vojenské přehlídky v Dejvicích a večer půjde do Obecního domu na Koncert pro republiku.

Výjimkou bude rektor ČVUT Vojtěch Petráček, který se na Hrad chystá. Předseda České konference rektorů a rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima pozvání dostal. Zda dorazí, je ale zatím nejasné. „Pan rektor pozvánku obdržel a o své účasti se rozhodne pravděpodobně ve středu,“ řekl mluvčí UK Václav Hájek.

Zástupci vysokých škol měli v posledních letech se Zemanem napjaté vztahy. Slavnostního ceremoniálu 28. října se přestali účastnit v roce 2014, protože se jim nelíbilo, že prezident odmítl podepsat jmenování tří profesorů a že kvůli osobním sporům nepozval na předávání vyznamenání rektora Beka a bývalého šéfa Jihočeské univerzity Libora Grubhoffera.

Zeman se setká s Macronem i Kiskou

Víkendové oslavy založení samostatné republiky zahájí Zeman v pátek večer, kdy se setká s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Následující den se pak zúčastní přísahy vojáků Hradní stráže nebo slavnostního otevření zrekonstruované budovy Národního muzea.

Ve státní svátek 28. října se prezident zúčastní tradičního pietního aktu na Vítkově, jmenuje nové generály a zhlédne vojenskou přehlídku na Evropské třídě v Praze. Večer předá ve Vladislavském sále vyznamenání.

Mezi hosty bude i slovenský prezident Andrej Kiska, se kterým se Zeman znovu potká po víkendu ve slovenském Martině, kde se v úterý uskuteční oslavy 100 let od přijetí Martinské deklarace. Slováci v ní vyhlásili pro slovenský národ právo na sebeurčení a nezávislost a přihlásili se ke vzniku samostatného státu Čechů a Slováků.