Na horách na severovýchodě bude vydatně pršet, déšť mírně zvedne hladiny řek

V Orlických a Rychlebských horách, v pohoří Králického Sněžníku a v Jeseníkách bude během pátku a v noci na sobotu vydatně pršet, v nejvyšších partiích i sněžit. Intenzivní srážky mohou mírně zvednout hladiny řek, které odvodňují tyto horské oblasti. Dosáhnout mohou na první, tedy nejnižší stupeň povodňové aktivity. Vyplývá to z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Celkově může v horských oblastech na severovýchodě republiky spadnout i více než 50 milimetrů vody za 24 hodin. „Srážky budou v nejvyšších partiích jmenovaných pohoří později přecházet ve sněhové a postupně ustávat,“ uvedli meteorologové. Vydatné srážky mohou podle nich mírně zvednout hladiny řek.

Výstraha na vydatný déšť platí od rána do sobotních 03:00 pro regiony Dobruška a Rychnov nad Kněžnou v Královéhradeckém kraji, Králíky a Žamberk v Pardubickém kraji, Jesenicko a Šumpersko v Olomouckém kraji a okolí Bruntálu, Krnova a Rýmařova v Moravskoslezském kraji. Povodňová bdělost, která se týká ještě území kolem Lanškrouna, Moravské Třebové, Mohelnice a Zábřehu, platí do sobotních 10:00.