Moravou a Slezskem projdou podle výstrahy silné bouřky

Východní částí republiky mají odpoledne a v noci na čtvrtek projít silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav tak vydal pro Moravu, Slezsko a okrajově i východ a jihovýchod Čech výstrahu, podle které může napršet přes čtyřicet milimetrů, mohou ale padat i kroupy a bouřky budou doprovázet prudké nárazy větru.

Výstraha na silné bouřky bude platit od středečních čtyř hodin odpoledne do tří hodin v noci na čtvrtek. Týká se celého Jihomoravského, Olomouckého, Moravskoslezského a Zlínského kraje, východu a jihu Kraje Vysočina a také východní části Jihočeského kraje po Třeboňsko a východu a jihovýchodu Pardubického kraje.

Meteorologové očekávají, že bouřky doprovodí přívalový déšť s úhrny přesahujícími čtyřicet milimetrů. Mohou padat i kroupy o velikosti do dvou centimetrů. Hrozí ojedinělé rozvodnění malých toků a zatopení podchodů nebo sklepů. Nárazy větru o rychlosti kolem 70 kilometrů za hodinu mohou přispět k pádům větví stromů. ČHMÚ upozornil, že nebezpečí mohou představovat také blesky.

Středou prozatím končí horký začátek září. Déšť či bouřky, i když ne tak silné, očekávají meteorologové v celém Česku, teploty ale stále mají vystoupat na 24 až 29 stupňů Celsia, na západě a jihozápadě Čech však již může být chladněji – kolem 22 stupňů.

Ve čtvrtek má být chladněji, mezi 18 a 22 stupni, přičemž v noci očekávají meteorologové na západě a severu Čech teploty jen kolem deseti stupňů. Od pátku se zřejmě začne zase pozvolna oteplovat, nad 30 stupňů jako na začátku týdne by se ale teploty vrátit neměly.