Mnozí turisté v přírodě nedbají pravidel. Ruší zvířata, kterým hrozí úhyn, varuje mluvčí šumavského parku

UDÁLOSTI: Stále více turistů vstupuje na zamrzlé šumavské vodní plochy (zdroj: ČT24)

Opatření proti šíření koronaviru zahrnují mimo jiné omezení kolektivních sportů nebo uzavření posiloven. Lidé proto častěji vyrážejí do české přírody. Jak ale ukazují mnohé případy, v chráněných oblastech se často nechovají podle pravidel. Odhazují odpadky a nedodržují ani klidové zóny v národních přírodních rezervacích.

Například na Čertově jezeře Národního parku Šumava si lidé udělali kluziště. Vykázat je z něj musel až správce parku. „Většina pochopila, že tam nemohou být a z ledu v poklidu odešla. Ovšem vyskytly se i případy lidí, kteří reagovali podrážděně, agresivně a našemu strážci nadávali,“ popsal mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

V ledovcových jezerech je v létě přísně zakázáno se koupat, stejně tak by se lidé neměli na hladinu vydávat ani v případě, že je zamrzlá. Všech pět takových jezer na Šumavě se totiž nachází v klidové přírodní zóně, v národním parku je v takovém případě povolený vstup pouze po vyznačených stezkách. „Ekosystém jezer je velmi citlivý na každé lidské rušení, zvlášť v tak velké míře, jako tomu bylo o víkendu,“ uvedl Dvořák.

Typy zóny ochrany přírody v národních parcích
Zdroj: Ministerstvo životního prostředí

Upozornil na to, že jezera jsou sice přístupná, ale ne ze všech stran. Zamrzlá hladina však dovoluje dostat se i do míst, kam by se v létě turisté nevydali. „V těch místech žijí chránění živočichové, například tetřev hlušec, ten je zvlášť citlivý na rušení v zimním období. Před člověkem prchá, absolutně se vysiluje, a když se to stane několikrát v průběhu zimy, kdy nemá možnost doplnit energii, tak to může skončit až smrtí zvířete,“ řekl mluvčí a upozornil, že na území žije mnoho dalších druhů živočichů.

Strážce národního parku může v případě porušení pravidel provinilce z oblasti vykázat i udělit pokuty za porušení zákona o ochraně přírody. Lidem, kteří byli na hladině jezera, hrozila pokuta až ve výši 10 tisíc korun. „Náš strážce to v této chvíli řešil domluvou,“ uvedl Novák. V případě, že by se případ dostal až do správního zřízení, hrozí pak pokuta až desetinásobná.

Rok 2020 v návštěvnosti Šumavy trhal rekordy

Mluvčí potvrdil, že v minulém i na začátku letošního roku je Šumava vyhledávanou lokalitou. „Tlak je permanentní. Listopad roku 2020 se zapíše do statistik návštěvnosti jako měsíc, kdy se návštěvnost dala směle porovnávat s vrcholnými měsíci v létě. Přitom vždy patřil mezi nejklidovější měsíce,“ řekl.

Do přírody podle něj lidé míří od brzkých ranních hodin do pozdního večera a někteří si národní park vychutnávají i v noci. Pokud dodržují veškerá pravidla, jejich návštěva není pro přírodu zátěží. „Jdu, jako kdybych šel na návštěvu k přátelům. Také se chovám slušně,“ dodal Novák.

Národní parky v Česku
Zdroj: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR