Mimořádná schůze poslanců k financování sociálních služeb bude ve středu

Opozice prosadila mimořádnou schůzi sněmovny k financování sociálních služeb. Předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) ji svolal na středu 29. května odpoledne. Poslanci z řad KDU-ČSL, ODS, Pirátů, TOP 09 a STAN tvrdí, že letos chybí na sociální služby kolem dvou miliard korun a hrozí jejich kolaps. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce téma chybějících peněz dostat na jednání vlády.

Mnoho poskytovatelů sociálních služeb podle předsedy nevládní neziskové organizace Naděje Jana Vaněčka dostalo letos nižší dotace než loni, ač vláda rozhodla o zvýšení platů pracovníků v sociálních službách. Pěti největším nestátním poskytovatelům chybí celkem více než 600 milionů korun, řekl novinářům Vaněček. Jen v případě Naděje jde podle něho téměř o 53 milionů korun.

„Problém s financováním sociálních služeb je tak vážný, že se nebojíme použít slovo, že hrozí kolaps,“ kritizoval předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Kabinet podle něho nesplnil slib z doby schvalování letošního státního rozpočtu, že dvě miliardy korun najde. Pokud tyto peníze v červnu nebudou, poskytovatelé budou muset podle Výborného propouštět zaměstnance a zhorší se péče o klienty.

Vládu ANO a ČSSD kritizoval také předseda ODS Petr Fiala, podle kterého kabinet často rozdává peníze těm, kteří je nepotřebují, na úkor potřebných. Zmínil slevy na jízdném pro seniory a studenty. Rovněž podle místopředsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové vláda selhává, ač je podle ní levicová, když platí diskutabilní a možná i zbytečné priority.

Místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová zase upozornila na to, že obce a města musejí zpracovávat dlouhodobější plány sociálních služeb i s předpokládanými zdroji financování. „Jak má někdo zodpovědně plánovat fungování sítě sociálních služeb, pokud si není absolutně jist, jak to s financováním bude?“ tázala se.

Kraje letos dostaly o pět miliard méně, než žádaly

Na sociální služby dostávají kraje na každý rok peníze od ministerstva práce, dotace pak rozdělují. Původně pro letošek usilovaly o 20,38 miliardy korun, jenže dostaly pouze 15,12 miliardy korun. Vláda navíc následně ještě schválila navýšení platů a zvláštních příplatků. S výdaji na ně dotační suma nepočítala.

Jana Maláčová uvedla, že se její ministerstvo pro stabilizaci sociálních služeb pokusí získat peníze. V příštích dnech chce iniciovat jednání vlády, kterého by se měli zúčastnit také zástupci Asociace krajů.

UK: Šárka Jelínková (KDU-ČSL) a Jana Mračková Vildumetzová (ANO) o podfinancování sociálních služeb (zdroj: ČT24)

Sociální služby podle ministryně potřebují více peněz především z důvodu stárnutí společnosti, nárůstu poskytovaných služeb a také kvůli postupnému růstu mezd a platů lidí, kteří v nich pracují. V posledních letech se přesto podle Maláčové podařilo sociální služby značně stabilizovat.

Plánuje, že by se dotace na sociální služby zařadily mezi povinné výdaje státního rozpočtu. Poskytovatelé by tak na ně měli ze zákona nárok, nyní ho nemají. Financování by navíc mělo být víceleté. Návrh novely chce ministryně vládě předat na podzim.

Maláčová také informovala o tom, že resort pošle obcím na sociální práci ještě 85 milionů. Radnice kritizují, že například na činnosti, které pomáhají ochraně dětí, dostaly oproti loňsku polovinu peněz.

Dolní komora jednala o situaci v sociálních službách už koncem března. Požádala tehdy vládu, aby o doplacení jednala. Sněmovní debatu o financování sociálních služeb tehdy prosadili lidovci, podle jejich poslance Víta Kaňkovského peníze stačí do září.

Mimořádnou schůzi musí předseda sněmovny svolat do deseti dnů od podání podnětu. Schůze se však nakonec nemusí uskutečnit, pokud sněmovní většina neschválí navrhovaný program. Stalo se tak například koncem dubna, kdy opozice chtěla řešit zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu, schodek státního rozpočtu a údajný střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Fiala nyní zopakoval, že část opozice bude navrhovat svolání mimořádné schůze se stejným programem znovu.