Metr za tisíc a víc. Ceny studentského bydlení rostou

Události: Rostou ceny studentského bydlení (zdroj: ČT24)

Zájemců o pronájem bytu v univerzitních městech v těchto dnech výrazně přibývá. Brzy se vrátí studenti a přibudou noví. Podle realitních makléřů dokonce poptávka o čtvrtinu převažuje nad nabídkou, což zvedá cenu. Největší nárůst za poslední rok, o osmnáct procent, zaznamenala Ostrava. Ceny nadprůměrně vzrostly i v Olomouci, Českých Budějovicích, Zlíně a Praze, kde bydlení zůstává nejdražší.

Kateřina Tetverková z Kutnohorska právě nastoupila na Univerzitu v Hradci Králové. Koleje nedostala. „Zkoušely jsme s kamarádkami sehnat dvoupokoják, ale o studenty nikde neměli zájem. Bratr studuje v Pardubicích, tak budu bydlet s bratrem a každý den budu dojíždět,“ přiblížila.

Když se nějaký vhodný byt pro studenty objeví na trhu, tak je podle realitního makléře Alexandra Prosenka do čtyřiadvaceti hodin pryč. Nejdražší bydlení zůstává v Praze. Byt o velikosti sedmdesát metrů čtverečních, vybavený spíš pro studenty než rodinu, stojí v průměru skoro dvacet sedm tisíc měsíčně.

Investoři staví soukromé koleje

Nedostatek bydlení pro studenty láká investory, kteří staví studentské domy, v podstatě soukromé koleje. „Cena se pohybuje někde nad tisíci korunami za čtvereční metr za měsíc. V této ceně jsou zahrnuty už i poplatky. Projektů je v Praze asi sedm,“ nastínila Zuzana Chudoba z BTR Consulting.

Jeden takový dům stojí v Holešovicích. „Máme tady čtyři sta jednolůžkových pokojů. Samozřejmě každý pokoj je vybaven vlastní kuchyňkou, sociálním zázemím a modemem,“ popsal manažer objektu IC Campus Anthony Toth. Studenti mají k dispozici vysavače, žehličky, společenské zázemí, ale i centrální kuchyň, nebo poštovní schránky. Zázemí tu má skoro sedm stovek studentů. Už teď je devadesát šest procent míst plných.

Markéta Myšková ze Železné Rudy si ale takový nájem dovolit nemůže. Na celý pokoj má nanejvýš osm tisíc měsíčně. „Myslím, že jsem hledala asi tři měsíce, ale bydlení jsem nesehnala. Až pak mi volala kamarádka, že se jí uvolnilo místo na bytě,“ řekla.

„Nejvýhodnější je skutečně bydlet ve čtyřech až šesti lidech. Dokonce už se setkáváme s tím, že si někdo pronajme velký byt a bydlí tam v osmi lidech,“ řekl František Brož z Bezrealitky.

V Česku chodí na vysoké školy přes tři sta tisíc studentů. Necelá pětina z nich jsou cizinci převážně ze Slovenska.