Metanolová kauza: Vacula odmítá, že by byl hlavním dealerem. Soud však obnovu řízení zamítl

UDÁLOSTI: Metanolová kauza se s konečnou platností uzavřela (zdroj: ČT24)

Krajský soud ve Zlíně zamítl návrh na obnovu řízení v hlavní větvi metanolové kauzy, který podal hlavní distributor otráveného alkoholu Jiří Vacula. V květnu 2014 byl za obecné ohrožení pravomocně odsouzen na 15 let vězení. Spolu se svým obhájcem se snažil soud přimět k obnově řízení. Má údajně nové důkazy,  které podle něj svědčí také o tom, že odběratelů jedovaté směsi od míchačů bylo víc.

Jeden z klíčových aktérů metanolové aféry Jiří Vacula z Podkopné Lhoty na Zlínsku se podle původního verdiktu soudu postaral o distribuci deseti tisíc litrů otrávené směsi tvořené metanolem a etanolem mezi další odběratele. S policií tenkrát spolupracoval a pomohl metanolovou aféru objasnit.

Teď přišel s tím, že má další důkazy. Mimo jiné o tom, že odběratelů jedovaté směsi od míchačů Rudolfa Fiana a Tomáše Křepely bylo víc. Podle Vaculy u převážné většiny poškozených nedošlo k újmě na jejich zdraví v důsledku jeho jednání, tudíž nebyl hlavním distributorem otráveného alkoholu. Proto jeho obhájce usiloval o obnovu řízení. Návrh soudu poslal už loni v prosinci. Soud ale návrh zamítl.

Obhájce podle soudu nenavrhl žádné přímé důkazy

Předseda senátu Radomír Koudela řekl, že nebyl navržen žádný přímý důkaz, který by svědčil o jiném skutkovém ději, než jaký byl uveden ve výrokové části pravomocného rozhodnutí. „Jedná se toliko o domněnky, případně nějaké tušení. Jsou to důkazy, které by nemohly obstát s důkazy, které byly provedeny v průběhu hlavního líčení a které jednoznačně svědčí o vině nejenom pana Vaculy, ale i ostatních,“ řekl soudce Radomír Koudela. Nové skutečnosti předložené obhajobou označil za úvahy a ne důkazy také státní zástupce Martin Malůš.

Podle obhájce Tomáše Gureckého ale nevznikla minimálně u osmdesáti devíti ze sto sedmnácti poškozených po požití jedovatého alkoholu újma na zdraví kvůli Vaculovi. „V důsledku jednání Jiřího Vaculy nedošlo k úmrtí minimálně třiceti dvou osob z třiceti sedmi, které má uvedeny v rozsudku krajského soudu,“ řekl Tomáš Gurecký.

Podle Vaculy byli i další distributoři, které ale nezná

Řekl, že řada soudů, která se metanolovou aférou zabývala, nebyla schopna zjistit dodavatele otráveného alkoholu. „Spousta z nich nakupovala přímo od Fiana. Ve čtyřiceti dvou větvích kauzy se nepodařilo navázat tok přes Jiřího Vaculu. Šlo to jinudy,“ doplnil obhájce.

Jiří Vacula u soudu řekl, že se v žádném případě nezříká odpovědnosti za své jednání, kterého lituje. „Nemůžu pochopit, že skoro osmdesát procent nedořešených případů je mi přisuzováno pouze na základě výpovědi Fiana. Dodnes jsem nepochopil způsob, jakým byla tato kauza šetřena. Ten konec neodpovídá reálu,“ řekl Vacula. Žádné další přímé odběratele jedovaté směsi od Fiana a Křepely prý ale nezná.

Ve vazbě byl Jiří Vacula od září 2012 do července 2014, pak se přesunul k výkonu trestu odnětí svobody. Celkem absolvoval už přes pět let ze svého patnáctiletého trestu vězení. 

V kauze byly obžalovány přes tři desítky lidí

V hlavní větvi kauzy Metanol bylo v lednu 2014 obžalováno 31 lidí. Míchači kontaminované směsi, Slovák Rudolf Fian a Tomáš Křepela ze Zlína, byli za obecné ohrožení odsouzeni na doživotí. Tresty jim nedávno potvrdil Nejvyšší soud.

  • Metanol je zákeřný zabiják, protože se nedá poznat podle chuti ani vůně.
  • Prvním znakem otravy je stav podobný opilosti, při silnější otravě pak ale nastupuje intoxikace, postiženému začíná být špatně, následuje ztráta zraku až upadnutí do kómatu.
  • Sám metanol toxický není, tělo jej ale nedokáže zpracovat, naopak při jeho metabolizaci vznikají toxické látky – nejprve formaldehyd a následně kyselina mravenčí. Ty mohou způsobit poškození organismu, rozvrat vnitřního prostředí až smrt. 
  • Jako první pomoc je doporučeno podání kvalitního alkoholu (etanolu) a okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Etylalkohol působí jako protijed, obsadí totiž vazebná místa v játrech, takže se tam už nemůže odbourávat metanol a vytvářející zplodiny, které tělu škodí. 
  • Pokud se namíchá etanol a metanol přímo ve směsi, negativní působení jedu se nevyruší.

Pravomocný rozsudek zmiňuje nejméně 117 lidí otrávených jimi vyrobenou směsí, z nichž nejméně 38 zemřelo. Po odmítnutí dovolání zbývá odsouzeným jako poslední mimořádný opravný prostředek ještě ústavní stížnost. Za mřížemi skončila i řada prodejců otráveného alkoholu.

Otrávený alkohol si vyžádal 38 životů

Metanolová aféra začala 3. září 2012, kdy v Havířově zemřel první člověk. Požití jedovatého alkoholu si vyžádalo desítky obětí. Poslední člověk, jehož úmrtí je spojováno s prodejem nelegálně vyráběného alkoholu, zemřel na konci února 2014 v nemocnici v Novém Městě na Moravě. Celkem si metanolová kauza od září 2012 do února 2014 vyžádala v České republice 38 životů.