Maturity začnou 1. června, o týden později budou přijímací zkoušky na střední školy, oznámil Plaga

UDÁLOSTI: Společná část maturit proběhne mezi 1. a 3. červnem (zdroj: ČT24)

Společná část maturit letos začne 1. června, od 10. června bude probíhat profilová část. Oznámil to ministr školství Robert Plaga (ANO). Vyřkl tak odpověď na otázku, která provázela letošní maturanty od 11. března, kdy se uzavřely školy. V červnu proběhnou také jednotné přijímací zkoušky na střední školy – na čtyřleté obory 8. června, na víceletá gymnázia o den později.

Vláda rozhodla o uzavření základních a středních škol v březnu – naposledy zazvonilo desátého dne v měsíci. V plném rozsahu se již před prázdninami prezenční výuka neobnoví, ale maturity budou. „Didaktické testy společné části maturitní zkoušky letos proběhnou 1. a 2. června a didaktický test z Matematiky+ pak 3. června. Co se týká konání profilové části maturitní zkoušky, doporučujeme, aby začala od 10. června,“ uvedl ministr školství Robert Plaga. Nebudou se ale psát písemné práce z češtiny ani cizích jazyků.

  • 1. června: matematika, francouzština, angličtina
  • 2. června: český jazyk a literatura, němčina, španělština, ruština
  • 3. června: matematika+ (rozšířený test)

Plaga dodal, že praktické zkoušky mohou proběhnout ještě v květnu, vyzval ale školy, aby nezačaly zkoušet hned od 11. května, kdy se budou moci žáci z nejvyšších ročníků vrátit. Podle statistiky Cermatu bude letos maturovat zhruba 70 tisíc studentů.

Ministr školství zdůraznil, že termíny, které vyhlásil, vycházejí ze zákona schváleného již v prvních týdnech nouzového stavu po uzavření škol. Ten dokonce počítal i s variantou, že by maturity neproběhly vůbec, a to v případě, že by se školy neotevřely do června. Stanovil také třítýdenní lhůtu od otevření škol žákům do začátku maturit.

Návrat středoškoláků z posledních ročníků ovšem nebude obnovením plnohodnotné výuky. Budou moci docházet na konzultace, případně ke cvičením, ale maximálně v počtu patnácti lidí.

Brífink ministra školství, mládeže a tělovýchovy Roberta Plagy z 6. května (zdroj: ČT24)

Přijímací zkoušky budou mít jeden termín, na čtyřletých oborech 8. června

Prioritu budou mít i nejstarší žáci základních škol, kteří budou moci do školy rovněž od příštího pondělí. Na čtyřleté středoškolské obory se bude hlásit zhruba 70 tisíc z nich. Dalších 25 tisíc dětí se hlásí k víceletému studiu.

Jednotné přijímací zkoušky proběhnou podle Plagy v případě čtyřletého studia 8. června, zájemci o studium na víceletých gymnáziích podstoupí testy 9. června. Ministr nevyslyšel výzvu opozice, aby umožnil žákům využít dva termíny, jak bylo obvyklé v minulých letech. Termín bude jen jeden.

„Jsme si vědomi, že situace je brána jako újma oproti minulým letům, ale situace není standardní a nebude standardní ani v měsíci červnu,“ uvedl. Uchazečům o studium chce Plaga situaci alespoň trochu usnadnit tím, že dostanou na vyplnění testů delší čas – patnáct minut navíc v případě matematiky a deset minut v případě jazyka.

Uchazeči se také dostanou k většímu množství materiálů, aby se mohli na přijímací zkoušky připravit on-line. „Jmenuje se to Přijímačky bez obav. Studenti budou mít k dispozici jak informace týkající se vlastního průběhu zkoušky, tak materiály pro přípravu na zkoušky. Zároveň jsme slíbili výuková videa, ta se rozbíhají. Je k dispozici také osmnáct průvodců řešením testů,“ řekl Robert Plaga.

Růžička: Ve školách už nebude chvilka na zastavení

Senátor za opoziční TOP 09 a STAN a uvolněný ředitel pražského Gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička ocenil, že byly termíny zkoušek konečně stanoveny, obává se ale, že pedagogy nyní čeká „neuvěřitelný kvapík“, aby vše stihli.

„Už nebude ani chvilka, jediný den na zastavení, protože těsně před didaktickými testy se na školách nepochybně budou psát maturitní písemné práce profilové části, pak se budou psát didaktické testy, mezitím, co se budou opravovat, tak se budou konat přijímací zkoušky. Ještě nezapomínejme, že nepochybně budou náhradní testy pro přijímací řízení,“ shrnul. Odhadl, že maturity budou zcela dokončené kolem 20. června, ale přijímací řízení se uzavřou až v červenci.

Úroveň testů se měla letos snížit, tvrdí Baxa. Stačí, že nebudou písemné části, reagoval Plaga (zdroj: ČT24)

Člen sněmovního výboru pro vědu a vzdělání Martin Baxa (ODS) v pořadu, že ministerstvo školství mohlo s termínem konání maturit přijít dříve. „Studenti čekali déle, než bylo zapotřebí,“ řekl. Podle něj by se také měla úroveň letošních zkoušek snížit úměrně k tomu, že žáci přišli o část výuky. 

  • 20. dubna:
  • VŠ – poslední ročníky, maximálně 5 osob
  • 27. dubna:
  • VŠ – všichni studenti, maximálně 5 osob
  • 11. května:
  • ZŠ – žáci 9. tříd, maximálně 15 žáků
  • SŠ a VOŠ – poslední ročníky, maximálně 15 studentů
  • VŠ – všichni studenti, maximálně 15 osob
  • ZUŠ a jazykové školy – maximálně 15 účastníků
  • 25. května:
  • ZŠ – žáci 1. stupně, maximálně 15 žáků