Loňská splátka za izraelské radary zůstává v Praze. Ministerstvo to vysvětluje zpožděním dodávek

Česká republika loni neuhradila splátku za radary MADR z Izraele, zjistili Reportéři ČT. Podle smlouvy měla zaplatit zálohu ve výši 2,53 miliardy korun, kterou si ale ministerstvo obrany nechalo. S dodávkami radarů jsou potíže, přicházejí s čím dál větším zpožděním. Tím také ministerstvo svůj krok zdůvodnilo.

Ve smlouvě na nákup radarů MADR za celkových 3,5 miliardy korun, kterou uzavřelo ministerstvo obrany v éře Lubomíra Metnara (za ANO), byl i harmonogram zálohových plateb. Podle něj mělo v roce 2022 poslat Česko do Izraele splátku ve výši 2,53 miliardy korun.

Jak ale zjistili Reportéři ČT, Praha loni odmítla zaplatit. Informaci nyní potvrdilo i tiskové oddělení ministerstva obrany: „Prostředky původně vyčleněné na platbu za mobilní 3D radary MADR byly využity na provedení úhrad za jiné projekty.“

Ministerstvo to zdůvodnilo hlavně tím, že Izrael neplní termíny dodávek stanovené smlouvou – zpoždění je čím dál větší. Jak uvedli Reportéři ČT v reportáži vysílané v pondělí 6. února 2023, v tuto chvíli už mělo být v Česku všech osm objednaných souprav radarů. Ovšem nejsou. Dorazily jen tři, technologie navíc stále nedokázala projít vojskovými zkouškami české armády. Bez splnění těchto testů nemůžou být radary zavedeny do výzbroje.

„Platba za MADR proběhne, jakmile budou radary řádně dodány. Bližší informace nebudeme s ohledem na jejich citlivost sdělovat,“ uvedlo tiskové oddělení ministerstva obrany. Část peněz za radary nicméně už z Prahy v minulých letech odešla. Od podpisu mezivládní smlouvy v roce 2019 to bylo celkem 900 milionů korun.

  • V roce 2019: 867 714 000 Kč (zaplaceno)
  • V roce 2021: 29 000 000 Kč (zaplaceno)
  • V roce 2022: 2 525 487 884 Kč (platba neproběhla)
  • V roce 2023: 35 525 972 Kč (platba neproběhla)

Přes všechny potíže nechce české ministerstvo obrany smlouvu rušit. „Pokud bude izraelská strana ve zpoždění více než šedesáti dnů (takové zpoždění už dávno nastalo, pozn. red.), mohli bychom od smluvního vztahu odstoupit, ale velmi otevřeně říkám, že je to extrémní řešení, protože stále máme zájem na tom, aby smlouva byla realizována a abychom radary dostali tak, aby je Armáda České republiky mohla používat,“ tvrdí vrchní ředitel vyzbrojovací sekce ministerstva Lubor Koudelka.