Lidé mohou přispět do celonárodní sbírky potravin, poptávka po pomoci kvůli zdražování stoupla

Studio 6 víkend: Rozhovor s ředitelkou České federace potravinových bank Veronikou Láchovou (zdroj: ČT24)

Během soboty mohou lidé přispět v podzimním kole celonárodní sbírky potravin. Letos se do ní zapojilo přes čtrnáct set obchodů. Trvanlivé a drogistické zboží ze sbírky poputuje do skladů potravinových bank, které pomáhají například seniorům, samoživitelkám, handicapovaným, rodinám v nouzi či dětem z dětských domovů.

Podle ředitelky České federace potravinových bank Veroniky Láchové stoupla poptávka po potravinách v posledních měsících kvůli zvyšujícím se cenám zboží. V jarní části celonárodní sbírky se vybralo přes tři sta tun potravin, v podzimním kole by organizátoři pro potřebné chtěli vybrat zhruba pět stovek tun. 

Mimo trvanlivé zboží, jakým je například trvanlivé mléko, dětská výživa, luštěniny, rýže, těstoviny či mouka, je možné přispět základním drogistickým zbožím. „V tomto ohledu se jednoznačně zaměřujeme na dětskou skupinu. To znamená základní dětská kosmetika, případně pleny. Pomůže ale i úplně základní kosmetika pro dospělé, protože například pro seniory je velkou pomocí, když od nás dostanou třeba šampon nebo tělové mýdlo,“ upřesňuje Láchová.

obrázek
Zdroj: ČT24

V poslední době přibývá těch, kteří se kvůli současné ekonomické situaci dostávají do problémů a mají potíže s nákupem základních potravin. Ředitelka České federace potravinových bank dodala, že jejich pomoc letos alespoň jednou potřebovalo 270 tisíc lidí, což je o sedmdesát tisíc více než za celý loňský rok.

Zástupci potravinových bank uvádějí, že se do akce ve více než čtrnácti stech obchodech z deseti různých řetězců po celé zemi zapojilo na tři a půl tisíce dobrovolníků. Seznam míst, která se do sbírky zapojila, je na webu. Do 22. listopadu je ale možné do sbírky přispět i online ve čtyřech vybraných e-shopech.

Přerozdělování potravin

Přispět do sbírky je možné během nákupů. Lidé mohou po zaplacení darovat vybrané zboží dobrovolníkům se zelenými zástěrami do označených boxů nebo košíků.

„Potom se zboží sveze buď do potravinových bank, nebo do organizací, z nichž vycházejí dobrovolníci. Pokud jde do organizací, tak putuje rovnou konečným klientům. Pokud jde do potravinových bank, tak se zboží kontroluje a uskladňuje právě proto, aby se v příštím půlroce i do jarního kola mohlo postupně uvolňovat,“ vysvětluje ředitelka s tím, že kvůli hospodaření distribuují potraviny a drogistické zboží nejpotřebnějším skupinám.

Kvůli zdražování, energetické krizi a inflaci podle Láchové do potravinových bank častěji přicházejí senioři. „V poslední době jsou mezi nejohroženějšími skupinami, kterým potraviny dodáváme, hlavně rodiny v krizi,“ uvedla. Nejdůležitější podle ní v dalších dnech bude roztřídění zboží podle data spotřeby tak, aby zůstala část zboží uskladněna i do dalšího kola sbírky, které se odehrává v únoru a březnu.