Lidé mají velký zájem o ubytování na silvestra. Hlavně horské hotely už jsou skoro vyprodané

Události: Obsazenost hotelů na konci roku (zdroj: ČT24)

Zájem o silvestrovské pobyty v Česku roste. Hlavně na horách už zbývají poslední volná místa. Podle provozovatelů se počet objednávek na přelomu roku už blíží k době před pandemií koronaviru. Lidé si ale častěji pobyt rezervují až na poslední chvíli a i kvůli úsporám volí spíš kratší pobyty. Až do Vánoc je navíc obsazenost hotelů nižší. Některé proto zavírají, aby ušetřily na nákladech, a nejslabší období v roce využívají k údržbě.

„Od příštího týdne by obsazenost celkem rapidně klesala, takže my každý rok druhý nebo třetí týden v prosinci zavíráme hotel, většinou to souvisí s provozem termálního parku,“ uvedl ředitel lázní ve Velkých Losinách David Křepský. Hotel tak bude plně obsazený zase až na silvestra. 

Prázdné parkoviště mají také nyní například u lyžařského centra Kouty nad Desnou. Stojí rolby i sněžná děla. Kvůli vysokým cenám za energie jedou na plno, jenom pokud jsou teploty okolo minus pěti stupňů. Vedení skiareálu to ale nevadí, za deset dní budou mít totiž zase plno.

„V rámci našeho areálu jsme se dostali na kapacitu tři sta lůžek,“ popsal ředitel tamního skiareálu Petr Marek. V období od Vánoc do silvestra jsou prakticky téměř plní.

Přitom největší zájem mají lidé spíše o levnější typ ubytování, volná místa tak zbývají hlavně v apartmánech. 

Také ředitel hotelu na Horské Kvildě Martin Jakš potvrdil, že silvestrovské období je turisticky nejsilnější. „Silvestr je pravidelně vyprodaný, i letos je tomu tak,“ dodal.

90' ČT24 : Zhodnocení a výhled turistické sezony v ČR (zdroj: ČT24)

Hotely jsou obsazené i ve městě

Velký zájem o ubytování na konci roku hlásí i hotely ve velkých městech – třeba v Praze a v Brně. Navíc po dvou covidových letech se do nich už na podzim začali vracet nejen čeští, ale i zahraniční hosté. Dlouhodobě největší zájem je o ty čtyřhvězdičkové. Stále víc lidí i z tuzemska ale přijíždí také do těch nejluxusnějších.

V říjnu přijelo do hotelů zhruba 1,3 milionu lidí, meziročně skoro o čtvrt milionu víc. Ze zahraničí se ubytovalo přes 670 tisíc osob. Nejvíc z Německa. Následovali Slováci, Poláci a vracejí se i Američané.

Cizinci si pobyty v tuzemsku zařizují převážně individuálně. Návštěvnost se ale ještě pořád nedostala na předcovidová čísla. Poprvé od března 2020 bylo ale o něco víc zahraničních turistů než těch českých. 

Obsazenost hotelů v ČR
Zdroj: ČSÚ

Někde na domácí návštěvníky spoléhají i dál. Majitel jedné pražské hotelové sítě podotkl, že se soustředí hlavně na Čechy kvůli výpadku Američanů i Rusů, přizpůsobují jim služby a dělají speciální nabídky.

Na závěr roku mají hotely zamluvenou většinu míst. Sehnat ubytování na Štědrý den a navazující svátky by ale problém být neměl. „Co se týče návštěvnosti přes vánoční svátky, tak tam očekáváme průměrnou návštěvnost, protože jsme městský hotel, který je zaměřený primárně na korporátní eventy a akce a na kongresovou turistiku. Co se týče Nového roku a silvestra, tak tam očekáváme velmi vysokou návštěvnost,“ konstatoval ředitel jednoho z brněnských hotelů Adam Ruman.

Hoteliéři předpokládají chuť lidí cestovat přes aktuální krizi i v příštím roce. Podle nich si ale hosté budou lépe rozmýšlet, kde peníze utratí, a budou vyžadovat nejlepší služby.

Silvestr v exotice nebo v Alpách

Většina zájezdů na silvestra k moři a do zahraničí na hory je u cestovních kanceláří také vyprodaná. V nabídce je na tento termín volná asi jen desetina dovolených. Některé horské hotely v Rakousku, Itálii a na Slovensku nemají volné pokoje ani na začátek ledna. Dovolená na horách v zahraničí meziročně nezdražila.

S nákupem dovolených na léto, takzvaným first minute, Češi také zatím čekají. A to i přesto, že ještě před pandemií si s předstihem koupila zájezd víc než třetina klientů. 

„Co se týká léta, tak tady je oproti minulosti propad i o třicet až čtyřicet procent, lidé pořád nevědí, aby je ekonomika nedohnala k tomu, že nikam nepojedou,“ potvrdil mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Lidé musí podle zástupců cestovních kanceláří počítat s tím, že si v meziročním srovnání za letní dovolenou připlatí. Prázdniny ve Středomoří zdraží zhruba o desetinu. A vzdálenější mimoevropské destinace můžou stát dokonce o třetinu víc.