Léky na předpis až domů. Lékárníci chtějí nabídnout novou službu

Události: Lékárníci chtějí nabídnout dodání léků na předpis (zdroj: ČT24)

Lékárníci chtějí příští rok nabídnout novou službu. Aby byla léčiva snadno dostupná pro všechny pacienty, plánují dodávat léky na předpis až domů. V současnosti jsou takové objednávky možné jen u volně prodejných léků. Ve hře jsou dvě možnosti: buď volný zásilkový prodej přes internet, nebo návštěvní služba lékárníka.

Už nyní nemusí řada pacientů chodit pro předpis k lékaři, protože elektronický recept dostanou do telefonu. Jenže do lékárny stále přijít musí – doručit domů léky na předpis zákon neumožňuje.

Situaci teď chtějí změnit některé lékárny, ale hlavně mnoho pacientů, především ti s handicapem nebo v důchodu. „V lékárně už jsem nebyl aspoň deset let, léky mi nosí buď asistent, nebo žena. Je to vlastně taky zásilkový prodej. Tak to pojďme legalizovat,“ komentuje to předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

Návštěvní služba lékárníka

Proti zásilkovému prodeji přes internet se ale staví lékárnická komora. Argumentuje tím, že lékárník musí pacienta poučit, jak se daný přípravek na předpis používá. Komora proto nabízí jinou variantu, podle které by lékárníci donášeli medikamenty pacientům domů sami.

„Odborník pacienta navštíví v předem vybranou hodinou, aby ten dotyčný byl doma, léky mu tam předá, může se ho zeptat i na to, jaké má zkušenosti s užíváním léků v předchozí době, jak vypadá jeho lékárnička a podobně, “ vysvětluje prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Ministr připouští obě varianty

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se odmítavě nestaví ani k jedné variantě. Fungovat podle něj mohou i obě najednou. „Je to trend, který vidíme i v jiných zemích, a je otázka, jestli ho násilím blokovat, pokud tady existuje poptávka skupiny pacientů,“ uvedl Vojtěch.

Podmínkou ale podle ministra zůstává bezpečnost, tedy aby každý pacient získal o léčivu veškeré informace a aby se lék při převozu neznehodnotil, třeba příliš vysokou, nebo naopak nízkou teplotou.