Laboratoře mají až šestkrát víc zájemců o testy na protilátky na covid

V Česku výrazně stoupl zájem o testy na protilátky na covid-19. České televizi to potvrdily tři oslovené laboratoře. Lidé tak mohou zjistit, jestli koronavirus v těle měli bezpříznakově, nebo jestli mají dostatek protilátek po prodělání nemoci. Vědci při Masarykově univerzitě už také pracují na studii, která má v budoucnu odhalit, jak dlouho protilátky člověka ochrání.

„Zájem o test hladiny protilátek proti koronaviru oproti předchozímu období stoupl šestkrát,“ uvedla Anabela Čížková, vedoucí laboratoře SYNLAB. Podle dat laboratoře, kam putují vzorky z 65 odběrových míst v celé republice, se loni od března do října nechalo otestovat kolem 700 lidí měsíčně. Od listopadu do konce ledna je to v průměru 4300 pacientů za měsíc.

Skokový růst zaznamenala i EUC Laboratoř. Ta v jarní vlně zaznamenala jednotky testů týdně, na podzim to byly stovky a nyní jsou to tisíce. Prudký nárůst hlásí i laboratoř AeskuLab zejména v posledních dvou měsících. Nyní se denně nechá otestovat 300 až 500 lidí.

„Zvyšující se zájem za poslední týdny přisuzujeme převážně současnému stavu epidemické situace, kdy výrazně stouplo promoření populace. Dalším faktorem je očkování. Řada lidí si nechává zjistit protilátky předtím, než se rozhodne, zdali očkování podstoupí, či nikoliv,“ vysvětlila Čížková, proč se lidé nechávají testovat.

„Lidé nyní na naše odběrová místa přichází z několika důvodů – mají v blízkosti příbuzné, kteří covid-19 prodělali a zajímá je, zda i oni nebyli třeba bezpříznakově nemocní a tím nezískali protilátky. Dost lidí má podezření, že během podzimu nemoc prodělalo. Ale nebyli na PCR testu, tak si nyní přijdou vyšetřit protilátky a pokud výsledek byl pozitivní, znamenalo by to určitou ochranu a prodělanou nemoc,“ řekla mluvčí EUC Laboratoře Eva Pánová.

Protilátky jako hlavní zdroj informací

Pokud byl člověk pozitivní na koronavirus, v těle se mu začnou tvořit tři typy protilátek. „Lidský organismus si obvykle po třech až pěti dnech nakažení virem začne vyrábět protilátky typu IgA a IgM, následně za dva až tři týdny protilátky typu IgG. Ty přetrvávají v řádu měsíců až let,“ vysvětlila Olga Kunešová, manažerka externí komunikace laboratoře AeskuLab.

„Díky testu IgG se dozvíte, zda jste prodělal/a infekci covid-19 v minulosti, a pokud ano, máte-li v krvi ochranné protilátky a v jakém množství,“ dodala Kunešová.

Jak dlouho protilátky vydrží, je různé. „U některých pacientů laboratoří sledujeme rychlý pokles protilátek z měsíce na měsíc, u jiných se drží stejná hladina protilátek po dobu několika měsíců,“ shrnula Čížková.

Test na protilátky se provádí odběrem krve z žíly. Výsledky laboratoře posílají přímo otestovanému na e-mail nebo poštou do 48 hodin.

Účinnost protilátek zkoumá brněnská studie

Všechny tři zmíněné laboratoře jsou spolu s dalšími třemi pracovišti v Česku součástí imunologické studie, která má zjistit, jakým způsobem se vyvíjí v populaci paměťové protilátky proti viru SARS-CoV-2.

„Ten, který s tou infekcí přišel do styku, si v konečném důsledku vytvoří imunitní obranu, která ho bude chránit proti skutečně velké infekci i rozvoji těžkého průběhu covidu-19,“ uvedl garant projektu, imunolog Vojtěch Thon z výzkumného centra RECETOX Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Thon zdůraznil, že do projektu se může zapojit člověk, který covid prodělal a chce znát množství protilátek v těle, člověk, který si myslí, že ho prodělal, ale má negativní testy, nebo člověk, který se nechal očkovat a sleduje účinnost vakcíny.

Účastníkům studie se třikrát po půl roce odebere krev a zkoumá se v ní proměna protilátek. Souhlas se zapojením do studie může dát testovaný při prvním odběru na odběrovém místě laboratoře, která se projektu účastní. Studie začala loni v září a s prvními závěry počítá koncem tohoto roku.