KSČM chce v krajských volbách obhájit podkrušnohorská vítězství

Komunisté by mohli v krajských volbách obhájit pozice, které získali před čtyřmi lety, když zvítězili v Karlovarském a Ústeckém kraji. Na mítinku pod Kunětickou horou to řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Do voleb zbývá půldruhého měsíce a vrcholné fáze kampaní v uplynulých dnech zahájily i další sněmovní strany.

Hlasování o složení krajských zastupitelstev komunistům před čtyřmi lety vyneslo vítězství v obou podkrušnohorských krajích a do koalice vstoupili ještě v dalších osmi. Ta na vítězném Karlovarsku se sice nakonec rozpadla, v Ústeckém kraji ale vládne komunista Oldřich Bubeníček coby hejtman celé volební období.

„Můžeme mít i více, dobré předpoklady jsou v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Dobrých výsledků můžeme dosáhnout i v dalších krajích. Náš vicehejtman v Královéhradeckém kraji ukázal, že umí dobře pracovat,“ prohlásil nyní předseda KSČM Vojtěch Filip na předvolebním mítinku pod Kunětickou horou.

Volební témata si podle něj vybírají krajští kandidáti sami, ústředí jim do toho nemluví, byť obecná rovina zůstává jasná. „Pro nás jsou priority dány,“ vysvětlil. „Péče o lidi, to znamená o školství, zdravotnictví, územní plán, to znamená zejména dopravní obslužnost. A také, aby ti, kteří rozhodují o kraji, nezapomněli na kulturu a sport.“

Horká fáze kampaně odstartovala

  • krajských volbách rozdělí voliči mezi kandidující politiky celkem 675 mandátů. Bude se volit ve všech krajích, nikoli však  v Praze.
  • Ze třinácti hejtmanských křesel patří v současnosti jedenáct ČSSD. Po jednom mají KSČM a STAN. Před čtyřmi lety vyhrála ČSSD v deseti krajích, dvě vítězství získali komunisté a po jednom ODS a Starostové pro Liberecký kraj.
  • senátních volbách budou lidé hlasovat v 27 obvodech, křesla obhajuje 19 dosavadních senátorů. Téměř polovinu mandátů před šesti lety získali sociální demokraté, stranické přestupy je o dva z nich připravily. Osm křesel po minulých volbách patřilo kandidátům ODS, další si rozdělili TOP 09 se starosty, lidovci, Severočechy.cz a hnutím Nestraníci.
  • První kolo senátních voleb proběhne současně s krajskými volbami 7. a 8. října. Druhé kolo bude následovat o týden později, tj. 14. a 15. října.

Komunisté nejsou jedinou sněmovní stranou, která tento týden zintenzivnila svou předvolební kampaň. Hnutí ANO ji oficiálně zahájilo v pátek, jako ústřední témata označili jednotliví kandidáti na hejtmany boj s korupcí, konec privatizací nemocnic nebo dostavbu dálnic a obchvatů měst a obcí. Podle předsedy strany Andreje Babiše se jeho hnutí pokusí prolomit blok koalic, které v jednotlivých krajích tvoří sociální demokracie právě s komunisty. 

KDU-ČSL vyrazila do volebního finiše v úterý. V pražském paláci Charitas představili lidovci všechny své kandidáty do Senátu i lídry kandidátek do krajů. I když mezi nimi nechyběl předseda strany Pavel Bělobrádek, zdůraznil, že on hlavní tváří kampaně nebude. Krajští kandidáti se podle něj nebudou schovávat za centrální tváře. KDU-ČSL se tak distancovala od obou svých koaličních partnerů ČSSD a ANO či opoziční ODS, jejichž kampani právě vévodí fotografie předsedů. Tematicky strana sází na zdravotnictví, sociální služby a dopravu. 

Sociální demokracie zahájila kampaň už na začátku března, na konci srpna pak vstoupila do ostré fáze, předseda strany Bohuslav Sobotka spolu s některými volebními lídry otevřel v Plzni sociálnědemokratickou volební kavárnu. Shrnul při tom témata, se kterými kandidáti na hejtmany míří do voleb: „To, na co sociální demokracie klade důraz, je zabránit privatizaci nemocnic a sociálních služeb, udržet dostupnou veřejnou dopravu a postarat se také o to, aby střední školy vychovávaly kvalitní absolventy.“ 

ODS chce kampaň ladit pozitivně. Do boje o voliče vyrazila s heslem: „Zjednodušme to!“ Vláda podle strany neustále komplikuje život lidem i firmám. Chce proto omezit rostoucí byrokracii. Pomoci by k tomu měla mimo jiné lepší elektronická komunikace s úřady. Zejména před senátními volbami však předseda ODS Petr Fiala nemá velké ambice. „Jsme obnoveni, nabízíme novou, dobrou politiku, ale kdybych řekl, že obhájíme těch osm křesel, tak to možná bude znít hodně nerealisticky,“ přiznal. 

TOP 09 odstartovala kampaň s hesly „Věříme ve svobodu. Veříme ve Vás“ a „Silou rozumu“. Prosazuje odpovědné hospodaření, chce zlepšit dopravu a zdravotnictví nebo podmínky pro podnikání. Současně ale pojímá krajské volby jako příležitost k boji proti vládním stranám. 

S názvem Melouny spravedlivě zahájili kampaň na konci léta také Starostové a nezávislí. Rozdáváním melounů, což je slangové označení pro miliony, chce symbolicky upozornit na svůj prioritní cíl, kterým je transparentní a spravedlivé rozdělování krajských dotací.

Úsvit pod sloganem „Hrdá a bezpečná země“ cílí především na obranu a chce prosadit pohraničníky ve všech hraničních okresech. Svoboda a přímá demokracie prosazuje přímou volbu a odvolatelnost hejtmanů a rovněž nulovou toleranci vůči migraci.