Strany jdou do finiše, vrcholnou část kampaně zahájili lidovci i ČSSD

I když strany již jednou kampaně před letošními podzimními volbami do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu zahajovaly, nyní startují ostrou fázi. Bezprostředně po sobě do ní vstoupily dvě koaliční strany – ČSSD a KDU-ČSL. Zatímco sociální demokraté obhajují hejtmanské posty ve třinácti krajích, lidovci v některých krajích zastoupení vůbec nemají. Přesto neskrývají ambice na vítězství až ve třech regionech. Témata, která strany akcentují, se neliší. Nejčastěji hovoří o zdravotnictví, sociálních službách či dopravě.

  • krajských volbách rozdělí voliči mezi kandidující politiky celkem 675 mandátů. Bude se volit ve všech krajích, nikoli však  v Praze.
  • Ze třinácti hejtmanských křesel patří v současnosti jedenáct ČSSD. Po jednom mají KSČM a STAN. Před čtyřmi lety vyhrála ČSSD v deseti krajích, dvě vítězství získali komunisté a po jednom ODS a Starostové pro Liberecký kraj.
  • senátních volbách budou lidé hlasovat v 27 obvodech, křesla obhajuje 19 dosavadních senátorů. Téměř polovinu mandátů před šesti lety získali sociální demokraté, stranické přestupy je o dva z nich připravily. Osm křesel po minulých volbách patřilo kandidátům ODS, další si rozdělili TOP 09 se starosty, lidovci, Severočechy.cz a hnutím Nestraníci.
  • První kolo senátních voleb proběhne současně s krajskými volbami 7. a 8. října. Druhé kolo bude následovat o týden později, tj. 14. a 15. října.

KDU-ČSL vyrazila v úterý do volebního finiše. V pražském paláci Charitas představili lidovci všechny své kandidáty do Senátu i lídry kandidátek do krajů. I když mezi nimi nechyběl předseda strany Pavel Bělobrádek, zdůraznil, že on hlavní tváří kampaně nebude. Krajští kandidáti se podle něj nebudou schovávat za centrální tváře. KDU-ČSL se tak distancovala od obou svých koaličních partnerů ČSSD a ANO či opoziční ODS, jejichž kampani vévodí fotografie předsedů.

Méně odlišností bude ve volebních tématech. I když Bělobrádek řekl, že se lidovci soustředí na regionální témata, a nikoli na témata celostátní, jde o podobný okruh, o kterém hovořil například i šéf sociální demokracie. „Doprava, bezpečnost, zdravotnictví, školství, sociální služby. Pak jsou i specifika, která jsou v jednotlivých krajích, ať už je to sucho, nebo naopak záplavy,“ shrnul Pavel Bělobrádek. Ústředním mottem kampaně mají být hesla „Srostlí s krajem“ a „Chceme silný kraj“.

Lidovci mají v nadcházejících krajských volbách velké ambice. I když naposledy v některém regionu zvítězili v roce 2004, chtějí letos zvítězit hned ve třech. V Senátu, kde má lidovecký klub 11 členů a je po ČSSD a ODS třetím nejsilnějším, by chtěli lidovci získat tolik mandátů, aby jejich klub byl druhým nejsilnějším.

ČSSD se vymezuje proti ANO

ČSSD zahájila kampaň už na začátku března. Nyní však vstoupila do další fáze. Předseda strany Bohuslav Sobotka spolu s některými volebními lídry otevřel v Plzni sociálnědemokratickou volební kavárnu.

Shrnul přitom témata, se kterými kandidáti na hejtmany míří do voleb: „To, na co sociální demokracie klade důraz, je zabránit privatizaci nemocnic a sociálních služeb, udržet dostupnou veřejnou dopravu a postarat se také o to, aby střední školy vychovávaly kvalitní absolventy.“

I ČSSD se v kampani vymezuje proti svému koaličnímu partnerovi a zároveň hlavnímu politickému rivalovi, hnutí ANO. V reakci na hojně citované krédo Andreje Babiše přišla se sloganem „Stát není firma. Je to společenství lidí“. V kampani ale zároveň na vzájemnou spolupráci odkazuje – prezentuje výsledky dvou let vládnutí.

Samotné hnutí ANO je před volbami nepřehlédnutelné díky billboardové kampani, ve které předseda Andrej Babiš představuje kandidáty na hejtmany s heslem „Chceme lepší Česko“. „Téma korupce je stále na stole. Témata jsou klasická – dopravní infrastruktura,“ uvedl Andrej Babiš. Hnutí svoji kampaň oficiálně zahájilo 15. srpna a jeho reprezentanti jsou i v ulicích.

obrázek
Zdroj: ČT24

Témata opozice: Kritika vlády i migrační krize

Do závěrečného předvolebního sprintu se chce během týdne pustit i KSČM. Pro ni jsou letošní krajské volby důležité, v těch posledních totiž vůbec poprvé v porevoluční historii obsadila hejtmanský post, když v čele Ústeckého kraje stanul Oldřich Bubeníček.

Do voleb jde KSČM s heslem „Náš program jste vy“. Akcentovat chce zejména zdravotnictví, školství a dopravu. Podle předsedy poslaneckého klubu strany Pavla Kováčika se v některých regionech komunisté zaměří na problematiku sucha. V senátní kampani chtějí komunisté tematizovat bezpečnost, protože jsou podle stranického šéfa Vojtěcha Filipa přesvědčeni, že migrační krize ještě neskončila. 

Občanská demokracie chce kampaň ladit pozitivně. Do boje o voliče vyrazila s heslem: „Zjednodušme to!“ Vláda podle strany neustále komplikuje život lidem i firmám. Chce proto omezit rostoucí byrokracii. Pomoci by k tomu měla mimo jiné lepší elektronická komunikace s úřady. Zejména před senátními volbami však předseda ODS Petr Fiala nemá velké ambice. „Jsme obnoveni, nabízíme novou, dobrou politiku, ale kdybych řekl, že obhájíme těch osm křesel, tak to možná bude znít hodně nerealisticky,“ přiznal.

TOP 09 odstartovala kampaň s hesly „Věříme ve svobodu. Veříme ve Vás“ a „Silou rozumu“. Prosazuje odpovědné hospodaření, chce zlepšit dopravu a zdravotnictví nebo podmínky pro podnikání. Současně ale pojímá krajské volby jako příležitost k boji proti vládním stranám.

Horkou fázi kampaně zahájila opoziční strana ve druhé polovině srpna. „Hlavním motivem kampaně je zápas za udržení svobody, která je ukrajována každým dnem všemi třemi vládními stranami,“ uvedl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

obrázek
Zdroj: ČT24

Hnutí Starostové a nezávislí, které chce během týdne zahájit závěrečnou část kampaně, zase sází na to, že řadu jejich kandidátů místní lidé znají, a kromě kontaktní bude kampaň i on-line.

Obdobně jako komunisté sází na bezpečnost také Úsvit, pod sloganem „Hrdá a bezpečná země“ cílí především na obranu a chce prosadit pohraničníky ve všech hraničních okresech. „Vycházíme z ideových linek, které jsme si odsouhlasili na ideové konferenci v únoru letošního roku. Stěžejním heslem je Hrdá a bezpečná země,“ shrnul předseda hnutí Miroslav Lidinský. 

Svoboda a přímá demokracie prosazuje přímou volbu a odvolatelnost hejtmanů a rovněž nulovou toleranci vůči migraci.

Krajské volby budou ve 13 krajích

Krajské volby se letos kříží s těmi senátními. Uskuteční se 7. a 8. října, druhé kolo senátních proběhne o týden později, tedy 14. a 15. října. Krajské volby se budou týkat třinácti krajů, neuskuteční se v Praze, kde se celoměstské zastupitelstvo volí v termínu komunálních voleb.

Senátní volby proběhnou ve 27 obvodech – tam, má obvod podle zákona přidělené pořadové číslo 1+3n. Volit senátora nebo senátorku tak budou lidé například v Karlových Varech, Plzni-městě, Praze 6, 10 a 11, Liberci nebo Ostravě-městě.