KSČM chce nahradit kapitalismus socialismem 21. století

Praha - Komunisté tvrdí, že je na čase, aby společnost globálního kapitalismu, který podle nich blahobyt menšiny lidí vykupuje bídou ostatních, odešla ze scény dříve, než její úpadkové rysy napáchají nenapravitelné škody. Náhradou nabízejí komunisté sociálně spravedlivou socialistickou společnost. Uvádějí to v Deklaraci o socialismu, kterou by měl schválit sjezd KSČM 17. a 18. května v Hradci Králové.

Ekonomickou základnou socialismu by podle deklarace mělo být „společenské vlastnictví“. Nemělo by se však omezovat na státní formu. Silnější přímý vliv státu komunisté považují za důležitý ze strategických důvodů jen v některých hospodářských odvětvích. V ekonomice chtějí rovnost vlastnických forem, a nevylučují proto ani soukromé podnikání.

„Chceme omezit bezpracné příjmy, příjmy ze spekulací a nepřiměřeně velké rozdíly v odměnách za práci; chceme, aby výše odměn za práci byly přiměřeně diferencované podle náročnosti práce,“ uvádí se v dokumentu.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš je přesvědčen, že deklarace bude sjezdem přijata. Podle sociologa Jana Jandourka ale jde ze strany komunistů jen o populistické gesto před podzimními senátními volbami.