Konec volání do přetížených ordinací. Projekt chce usnadnit komunikaci lékařů s pacienty

Události: Projekt Virtuální čekárna České republiky byl oficiálně spuštěn (zdroj: ČT24)

Záruka konzultace pro pacienta a pro lékaře zase možnost lépe řídit svůj čas. To mimo jiné nabízí projekt Virtuální čekárna České republiky, který se nyní oficiálně spustil. Jeho autoři doufají, že se do něj zaregistruje co nejvíce praktických lékařů. Ti si během pandemie museli poradit hned s několika výzvami – už skoro tři týdny například testují některé pacienty před tím, než jim končí karanténa.

Praktičtí lékaři v Praze 6 testují pacienty končící karanténu po kontaktu s nakaženým covidem-19 v kontejneru. Prostor je – na rozdíl od ordinace – snadné účinně dezinfikovat. Provozují jej ve vlastní režii, střídají se v něm třikrát týdně. Rychlotest provedou asi u dvaceti lidí denně. 

„Vychází to přesně jako státní statistiky. Zhruba na sto otestovaných lidí tady máme pozitivního jednoho, který pokračuje na test PCR,“ vysvětlil praktický lékař Cyril Mucha.

Lékaři se přitom dál snaží o to, aby se pacienti nepotkávali ani v čekárně. Fyzicky jich teď chodilo maximálně deset za den. Zbytek případů řešili na dálku. To pro praktiky znamená desítky telefonátů a e-mailů. „Měl jsem denní rekord 282 e-mailů, což je jasné, že de facto není možné vyřídit,“ řekl Mucha.

Medicína na dálku jako pomoc pro praktické lékaře

Opakované telefonování do přetížené ordinace či vysedávání v přeplněné čekárně chce ukončit nový projekt medicíny na dálku. Ve Virtuální čekárně, kterou provozuje portál uLékaře.cz,  teď skoro 400 odborníků reaguje na pět tisíc dotazů měsíčně. Kapacitu chtějí její autoři až stonásobně navýšit. 

„Pacient může do virtuální čekárny svého praktického lékaře v podstatě odkudkoliv. Je to bezpečné, je to okamžité. Praktický lékař si na druhou stranu může organizovat svoji čekárnu na dálku,“ řekl k projektu jeho zakladatel Tomáš Šebek.

V medicíně na dálku vidí budoucnost i ministerstvo zdravotnictví. O podpoře autoři projektů jednají také s pojišťovnami. Někteří lékaři ale varují před odosobněním medicíny i rizikem, že by jeden z projektů mohl získat na trhu monopol.