Kdo přijede, dostane slevový poukaz. Stát chce přilákat víc lidí do velkých měst

Události: Podpora cestovního ruchu ve městech (zdroj: ČT24)

Stát plánuje podpořit turisty, kteří chtějí trávit volno ve městech. Zatím počítá s dotací čtvrt miliardy korun. Peníze mohou získat velká města, která by přidala dalších 250 milionů. Penězi by pak podpořila třeba vstupné do památek. Zvýhodněné vstupy fungují pro návštěvníky hotelů a penzionů v některých městech už teď. Platnost voucherů ale někde končí v srpnu.

Michaela Rybková s rodinou přijela z Mělníka na týdenní dovolenou do jižních Čech. Za týdenní ubytování dali zhruba deset tisíc, další tisíce za jídlo a vstupy na památky. Kdyby spali víc než tři noci v některém z českobudějovických hotelů, ušetřili by.

„Město, respektive formou destinační společnosti, dává třicetiprocentní slevu na pobyt a je to velice atraktivní a populární,“ vysvětlil Petr Šalda, generální manažer Grandhotelu Zvon.

Díky těmto pobídkám má hotel téměř naplněnou kapacitu. Zahraniční turisty ale vystřídali Češi. I proto už loni zlevnili. „Poptávka byla samozřejmě slabší, takže jsme cenu nějakým způsobem regulovali o dvacet až třicet procent směrem dolů,“ podotkl manažer.

Čechy lákají slevy na vstupném

Podobné je to i v centru Prahy. Ještě před pandemií naprostou většinu klientů tvořili cizinci. Ubytovávali se v průměru na čtyři dny. Teď jich jezdí méně a na kratší dobu. I tady zahraniční návštěvníky vystřídali Češi. Dostanou poukázky na levnější vstupy třeba do pražských muzeí a galerií. „Z Čechů to využívá každý druhý. Lidé už přijíždějí a většinou už vědí, co chtějí nebo o jakou vstupenku si mají požádat,“ uvedl provozovatel Hotelu Pod Věží David Spousta.

Hoteliéři by potřebovali, aby turisté jezdili víc než na jednu, dvě noci. To je cílem i ministerstva pro místní rozvoj. Víc turistů chce do krajů nalákat připravovaným dotačním programem a podobnými poukázkami, které už některá města nabízejí.

„Kongresy a běžní turisté se městům zatím jakoby spíše vyhýbají. Ten projekt je postaven na naší snaze stimulovat poptávku po službách v cestovním ruchu na území našich největších měst,“ upřesnil náměstek pro řízení sekce regionálního rozvoje David Koppitz.

Svaz měst a obcí uvítá podle jeho výkonné ředitelky Radky Vladykové jakoukoliv pomoc.  Doufá, že co nejrychleji nastartuje život ve městech včetně toho podnikatelského. Ministerstvo pro místní rozvoj by chtělo návrh na podporu městské turistiky předložit na vládu na začátku září. 

Turistický ruch se postupně vzpamatovává

Turistický ruch se ve druhém čtvrtletí odrazil ode dna. V hotelech, penzionech nebo kempech se ubytovalo 1,6 milionu hostů, tedy o 51,3 procenta meziročně víc. Nejvíce se zvýšila návštěvnost hotelů, meziročně o 64,1 procenta. Víc hostů se ubytovalo i v penzionech a kempech. I tak přijela v porovnání se stavem před pandemií hostů zhruba jen třetina.

Třeba ve druhém čtvrtletí roku 2019 přespalo v hromadných ubytovacích zařízeních v Česku 5,8 milionu hostů. Propad tržeb za první pololetí jen v restauracích dosahoval šedesáti procent ve srovnání s předcovidovým obdobím.

Ztráty si připsaly i hotely a cestovní kanceláře. Zatímco ještě loni v březnu bylo podle údajů ministerstva pro místní rozvoj v Česku 849 aktivních cestovních kanceláří, letos se jejich počet snížil na 619.