Hygienické stanice nestíhají trasovat. Od příštího týdne pomůže sebereportování

Události: Hygienikům s trasováním pomůže sebereportování (zdroj: ČT24)

Do týdne by všichni lidé pozitivně testovaní na covid měli spolu s výsledkem vyšetření dostávat odkaz na takzvané sebereportování. Jedná se o on-line formulář, do kterého mohou lidé dobrovolně vyplnit informace o svých kontaktech v posledních dnech a pomoci tak hygienikům s jejich hledáním. Hygienickým stanicím totiž přibývá případů, které nestíhají dořešit, například v Praze jich ke čtvrtku bylo víc než tisíc.

Při trasování stále narůstá manko takzvaných nedořešených případů. To jsou lidé, kterým se hygienici buď vůbec nedovolají anebo je z kapacitních důvodů nestihnou obvolat včas.

Nejvíce nedořešených případů je v Praze, kde jich ke čtvrtku bylo 1008. Následovaly Středočeský a Plzeňský kraj se 707 a 336 nedořešenými případy. A tato čísla průběžně rostou spolu s počty nově nakažených.

Jedním ze způsobů, jak epidemiologům ulevit, má být právě dobrovolné sebereportování. Odkaz na formulář by měl přijít spolu s výsledky testů.

Poskytnutá data by měla zkrátit telefonát z hygieny

„V rámci SMS dostanete i link na webovou stránku, zadáte tam kód z esemesky, svoje identifikační číslo a dáte si zobrazit výsledek,“ popisuje ředitel Národní agentury pro komunikační a informační technologie Vladimír Dzurilla.

Po vyplnění osobních údajů, anamnézy nebo cestovní historie následuje nejdůležitější sekce, tedy kontakty. „Kontakt, se kterým jste se potkal na vzdálenost kratší než dva metry po dobu víc než 15 minut,“ definuje Dzurilla, koho je třeba do formuláře uvést. „Jméno a příjmení toho kontaktu, jeho telefonní číslo, abychom ho mohli kontaktovat, jeho e-mail, datum, kdy proběhl kontakt,“ zmiňuje další položky.

I když pacient takový formulář odešle, stejně mu epidemiologové zavolají. Hovor by ale měl být mnohem kratší. „Taková relativní drobnost, 15 minut jejich času, nám může významně zvýšit trasovací kapacitu v České republice,“ vysvětluje národní koordinátor testování a ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny LF UP v Olomouci Marián Hajdúch.

Systém už od středy běží v pilotním provozu. Do konce příštího týdne by se k němu měly připojit všechny laboratoře, které odesílají informace o výsledcích testů.