„Gangsterka, v níž jde o moc, vliv a velké peníze,“ říká Kmenta o kauze IKEM. Angažmá GIBS je podle něj zvláštní

Události, komentáře: Kmenta o dění v IKEMu (zdroj: ČT24)

„Jsme svědky takové gangsterky, v níž jde klasicky o moc, vliv a také o velké peníze,“ prohlásil o kauze IKEM investigativní novinář časopisu Reportér Jaroslav Kmenta. Tvrdí, že IKEM se „tuneluje“ prostřednictvím plateb za dodávky materiálu a přístrojů, nicméně podle něj nejde o klasické „tunelování“, protože IKEM přístroje skutečně potřebuje. Celý případ je podle Kmenty vyšetřován jednostranně. „Nikdo neřešil podstatu dokumentů, které v ruce držel (Jiří) Malý a (Michal) Stiborek, vykazující znaky toho, že byla založena offshorová struktura,“ upozornil v Událostech, komentářích.

Měsíc a půl po zásahu elitních policistů v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny padlo několik obvinění. Kriminalisté podezřívají bývalého ředitele IKEMu Michala Stiborka a jeho zástupce Jiřího Malého z vydírání, šéfa oddělení IT Petra Rašku pak stíhají kvůli neoprávněnému přístupu k počítačovému systému a porušení tajemství listin.

Magazín Reportér však tento týden publikoval nová zjištění, podle nichž je celá kauza podivnou válkou lékařů a má mnoho různých souvislostí. Zvláštní je podle Reportéra také to, čím se policejní složky pořádně nezabývaly.

„Jsme svědky takové gangsterky, v níž jde klasicky o moc, vliv a také o velké peníze. Vlastně jediné, co nás na tom šokuje, je to, v jakém prostředí se to odehrává, to znamená v prostředí takzvaných bílých plášťů,“ okomentoval Kmenta. Dokumenty, o kterých hovoří obvinění Malého a Stiborka, podle Kmenty odhalují netransparentní byznys okolo IKEMu.

Novinář tvrdí, že IKEM se „tuneluje“ prostřednictvím plateb za dodávky materiálu a přístrojů. „Nejde úplně stoprocentně o klasické tunelování jako takové, které se spíš hodí pro to, že se vytáhne ze státního na základě smyšlených zakázek, že je potřeba něco dodat, (…) ta instituce to nepotřebuje. To takhle není, nemocnice ty přístroje potřebuje,“ popsal Kmenta.

Spor dvou skupin

A kam tedy peníze mizí? „Můžeme se domnívat, že se vytvořila nějaká klientelistická skupina vybraných osob, tedy zejména z IKEMu, napojených na některé lobbisty a možná přikrývaných i některými politiky k tomu, že si v podstatě zprivatizovali nejlepší zakázky na dodávky specifických přístrojů,“ odpověděl Kmenta s tím, že vznikla struktura firem v Lichtenštejnsku, která měla utajit skutečné beneficienty byznysu.

V IKEMu dle Kmenty byly dvě skupiny, které proti sobě bojovaly. Proti bývalému vedení nemocnice reprezentovanému exředitelem Stiborkem a jeho statutárním zástupcem Malým stály vlivné osobnosti IKEMu, zkušení kardiochirurgové jako třeba Jan Pirk a Ivan Netuka, tvrdí novinář. „Kromě toho, že jsou to doktoři, tak i politici, protože Pirk je senátorem za TOP 09 a Ivan Netuka je poradcem premiéra Petra Fialy (ODS),“ zdůraznil.

Stiborek a Malý měli „výsostné postavení za éry vlády ANO“, řekl Kmenta. Bývalé vedení tak mělo dle Kmenty politické krytí od expremiéra Andreje Babiše (ANO), a kvůli tomu tak vzniklo pnutí mezi těmito dvěma skupinami. „Byly volby 2021 a vyměnila se politická garnitura. Přišla pětikoalice a vznikl tlak na to, že se musí vyměnit vedení v některých státních nebo příspěvkových organizacích. Sklouzlo to k tomu, že se parta reprezentovaná Pirkem a Netukou (…) rozhodla vést válku o pozice v IKEMu a chtěla sesadit bývalé vedení,“ míní Kmenta.

V prosinci 2022 přišla Janu Pirkovi od Ivana Netuky textová zpráva, dle Kmenty ve smyslu, že v IKEMu probíhá válka o pozice a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) „nehraje dobré karty, tak je potřeba zasáhnout“. Válek podle novináře nevěděl, zda poslechnout stranické kolegy a jít proti vedení IKEMu.

„On si uvědomil, že v té nemocnici to docela dobře funguje, zisk je tam obrovský,“ tvrdí Kmenta. Válek se tak měl nakonec postavit proti, v čemž ho podle Kmenty utvrdila i zmíněná textová zpráva.

Angažmá GIBS

Kmenta se o případ začal zajímat zejména proto, že mu přišlo v případu zvláštní angažmá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která má podle zákona šetřit trestné činy policistů, celníků nebo příslušníků vězeňské správy. „Říkali obecnou chiméru — na konci se ukázalo, že to bylo falešné — ti vydíraní, že je budou kriminalizovat zveřejněním nebo použitím dokumentů a ke kriminalizaci si najdou spřátelené policisty,“ uvedl Kmenta s tím, že žádného policistu však nenašli.

Celý případ se podle Kmenty začal vyšetřovat jednostranně. „Nikdo neřešil podstatu dokumentů, které v ruce držel Malý a Stiborek, vykazující znaky toho, že byla založena offshorová struktura, ve které figurovala jména Pirka a Netuky, tedy významných lidí v politice,“ tvrdí.

Člen výboru pro zdravotnictví Kamal Farhan (ANO) se v Událostech, komentářích ohradil proti tvrzení, že by bývalé vedení IKEMu bylo politicky kryté od Andreje Babiše. „Stiborek v IKEMu pracoval od roku 2010 nebo 2011, takže nebyl tam jen poslední dva tři roky, co byl ředitelem,“ řekl. Kauza podle něj zasahuje do nejbližšího okolí premiéra Fialy a jeho nejbližších poradců. Souhlasí s Kmentou, že angažmá GIBS je zvláštní.

„Zjevně tam nějaká válka probíhá, to vidíme i z mediálních výstupů,“ okomentovala předsedkyně sněmovního výboru pro zdravotnictví Zdenka Němečková Crkvenjaš (ODS). Podle ní by bylo nejlepší, aby se co nejdříve vybral nový ředitel IKEMu.